Svet

Kuvajtski tenkovi na putu za Ukrajinu: M-84 jugoslovenske proizvodnje primećeni u Sloveniji

Iako se u početku mislilo da je reč o glasinama, na osnovu fotografija sa jednog od odmarališta nadomak Ljubljane, koje su danas objavljene, deluje da će kuvajtski tenkovi ipak završiti u rukama Ukrajinaca
Kuvajtski tenkovi na putu za Ukrajinu: M-84 jugoslovenske proizvodnje primećeni u Sloveniji© TECH. SGT. H. H. DEFFNER

Pre tri nedelje u pojedinim medijima pojavila se vest da će Kuvajt poslati više od 100 tenkova M-84AB u Hrvatsku, radi remonta i modernizacije u pogonu "Đuro Đaković" iz Slavonskog broda, kako bi se vozila osposobila za potrebe ukrajinske vojske.

Iako se u početku mislilo da je reč o glasinama, na osnovu fotografija sa jednog od odmarališta nadomak Ljubljane, koje su danas objavljene, deluje da će kuvajtski tenkovi ipak završiti u rukama Ukrajinaca. Na pomenutim fotografijama mogu se videti parkirani šleperi, natovareni prekrivenim tenkovima, ali se ispod cerade nazire pustinjska kamuflaža što dovoljno govori o zemlji porekla.

Ovakav razvoj događaja nije usledio kao veliko iznenađenje, budući da su Oružane snage Kuvajta opremljene američkim "abramsima" i raspolažu sa oko 218 komada, i to verzije M1A2.

Sa druge strane, jugoslovenski tenkovi iz Kuvajta biće ozbiljna pomoć za ukrajinske snage, budući da se zapadni modeli nisu baš dobro pokazali tokom letnje ofanzive, kao i da je M-84 nastao na osnovi sovjetskog T-72 što znatno olakšava obuku posada.

Konkretna verzija M-84AB iz Kuvajta je unapređena verzija M-84A, a Jugoslavija je sa ovom zemljom ugovorila isporuku oko 200 tenkova, od čega 15 komandnih M-84ABK i 15 vozila za popravku i izvlačenje M-84ABI.

Pre izbijanja građanskog rata i raspada SFRJ isporučeno je 149 komada, a zemlje naslednice isporučile su ostatak u kasnije periodu. Tenk M-84AB korišćen je u ratu za vreme operacije "Pustinjska oluja", ali nije u većoj meri učestvovao u borbenim operacijama, jer je jako sličan tenku T-72 iračke vojske, što je moglo dovesti do zabune jer su američki piloti dejstvovali sa velike visine sa koje nije bilo moguće razaznati ih.

Ipak, M-84AB impresionirao je pripadnike Vojske Kuvajta jer je pobedio u pustinjskom takmičenju i to protiv "abramsa". Jugoslovenski tenk se pokazao kao izuzetno pouzdan i uspeo je da prođe stazu od 102 km bez kvarova, dok je američki kolega bio sprečen da završi trku zbog kvara sistema za gorivo.

Ukoliko se M-84 dobro pokaže, nije isključeno da će se i Hrvatska odreći svog kontingenta ovih vozila, kako bi u zamenu dobila švajcarske PZ 87, nastale na osnovu nemačkih "leoparda 2a4". Ipak treba naglasiti da verzija iz Kuvajta nije ni približno dobra koliko modernizovane varijante ruskih tenkova T-72, T-80, a naročito T-90, kao ni najsavremenija verzija u sastavu srpske vojske – M-84AS2.

image