Svet

Optužbe za izborne manipulacije u Nemačkoj: Hoće li sada reagovati Evropski parlament?

Nemački poslanik Fridrih Merc optužio je vlast da šteluje izbornu pobedu prekrajajući izborne jedinice
Optužbe za izborne manipulacije u Nemačkoj: Hoće li sada reagovati Evropski parlament?© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Evropski parlament izgleda nema nikakvu nameru da zaseda povodom tvrdnji lidera nemačke parlamentarne grupe CDU Fridriha Merca koji je optužio "Semafor koaliciju" da u svoju korist pokušava da izmanipuliše izborni zakon u Nemačkoj.

Prema planovima Šolcove vlade Saksonija-Anhalt izgubiće izbornu jedinicu - u korist dodatne izborne jedinice u Bavarskoj, a navodi o ugroženosti nemačke demokratije ovakvim "štelovanjem" ne dopiru ni do Klemena Grošelja, Stefana Šenaha i ostatka družine evroparlamentaraca koji se i dalje se bavi Srbijom i tvrdnjama o navodnim nepravilnostima na ovdašnjem glasanju.

Mercovo negodovanje, vlast pokušava da uguši vodeći kampanju protiv njega, pa tako ministar zdravlja Karl Lauterbah iz SPD-a za optužbe poslanika kaže da su u stilu njihove najveće rivalske partije, AFD-a.

"Možete biti nezadovoljni Semaforom, ali Fridrih Merc nije alternativa, već opasni demagog koji pravi neodgovorna poređenja i ignoriše Savezni ustavni sud", priključila se napadima i kandidatkinja FDP-a (takođe deo "Semafor koalicije") za evropske izbore, Mari-Agnes Štark-Cimerman.

Bundestag bi trebalo da u četvrtak glasa o nacrtu zakona koje su predložili vladajući SPD, Zeleni i FDP.

Propis predviđa preraspodelu izborne jedinice od Saksonije-Anhalt u Bavarsku, pošto prethodna raspodela izbornih jedinica među državama, navodno više ne odgovara njihovom udelu u stanovništvu. U Bavarskoj će se, naime, formirati dodatna izborna jedinica od delova prethodnih izbornih jedinica Augsburg - Land, Neu-Ulm i Ostalgau.

Merc tvrdi cilj ovakve kombinatorike da izborna jedinica Augsburg-Siti "nema previše birača CSU" i da državna ministarka kulture Klaudija Rot (Zeleni) "može da zadrži svoju izbornu jedinicu u Augsburgu na sledećem saveznim izborima".

Merc je rekao da promena nije dogovorena sa pogođenom saveznom državom. Promena bi "još jednom izmanipulisala pravo glasa i još jednom nanela ozbiljnu štetu demokratiji naše zemlje".

Od Evropskog parlamenta koji se nakon poraza prozapadne opozicije u Srbiji postavio kao branitelj demokratije i izbornog procesa, s pravom se očekuje da će od zloupotreba vlasti pohrliti da zaštiti i njima partnersku Nemačku.

Po svemu sudeći, u rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji predložiće se, međutim, ponavljanje izbora u Beogradu, a ako se to desi, pitanje je, da li će ovi branitelji demokratije imati vremena da ispituju navodne Šolcove zloupotrebe.

image