Svet

"Politiko": Orbana nisu ucenili, nego šarmirali

Odluka Mađarske da podrži slanje novog paketa pomoći Ukrajini, probudila je pitanja zašto je mađarski premijer odlučio da odustane od upotrebe veta u EU
"Politiko": Orbana nisu ucenili, nego šarmiraliwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Dominika Zarzycka

Višemesečna ofanziva šarmiranja italijanske premijerke Đorđe Meloni i nekoliko večera sa Francuzima bilo je potrebno da bi mađarski premijer Viktor Orban podržao slanje 50 milijardi evra pomoći Ukrajini, piše "Politiko".

Meloni je vodila razgovore sa Orbanom zahvaljujući njihovom dugogodišnjem poznanstvu, potvrdila su dvojica diplomata za ovaj sajt.

"Nekoliko puta je Meloni pokušala da bude most, utisak je da je ovoga puta uspela", tvrdi neimenovani diplomata.

Pozivajući se na svoje izvore, "Politiko" piše da je Meloni svoj posao započela pre nekoliko meseci, razgovorima i sastancima različitih ministara i zvaničnika, čak i pre nego što je došlo do problema sa dogovorom 27 lidera o pomoći Ukrajini.

Ove nedelje Meloni je pojačala svoje napore, razgovarajući sa Orbanom preko telefona, sastala se sa njim u otmenom hotelu "Amigo", gde je razgovor trajao jedan sat, a sastali su se i u četvrtak pre nego što je počeo samit.

Francuski predsednik Emanuel Makron se takođe sastao sa Orbanom u sredu uveče. Ranije ovog meseca pokušao je da pridobije mađarskog lidera tokom ručka u Jelisejskoj palati. Tada je Makron zamolio Orbana da podeli svoju viziju kako da bolje integrišu istočne zemlje EU.

"Nikada Makron nije želeo da se suprotstavi Orbanu, već da ga privuče. To je pristup koji se danas isplati", prenosi "Politiko" izjavu neimenovanog izvora bliskog predsedniku Francuske.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zato je mogao juče da preskoči formalnosti i brzo iznese detalje sporazuma sa Orbanom.

Godišnja rasprava o paketu pomoći ako bude potrebno može da bude revidirana za dve godine, što bi Orbanu omogućilo da sačuva obraz kod kuće, rekao je drugi diplomata.

Mađarska je ishod iz Brisela pretvorila u pobedu Budimpešte. Orbanov politički direktor Balaž Orban tvrdi da je Mađarska od samita dobila ono što je želela.

"Krajem prve godine, pomoć Ukrajini mora ponovo da se ispregovara, a na kraju druge godine čitavo pitanje će se ponovo razmotriti u kontekstu budžeta EU za naredni period", naveo je Balaž Orban.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da Orban nije dobio dodatne ustupke.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je novinarima da je i on imao nekoliko "intenzivnih i poverljivih" razgovora sa Orbanom uoči samita.

Kako kaže, posebno je insistirao na tome da Mađarska ne može da dobije nikakve ustupke u pogledu vladavine prava.

"Politiko" tvrdi da je Orban morao da popusti kako bi izbegao veliku političku krizu.

"Mađarskoj je potrebna Evropa. Orban takođe mora da razmotri šta je potrebno da Mađarska bude u Evropi", rekla je premijerka Estonije Kaja Kalas.

Odluka doneta na samitu u Briselu juče bila je ključna za lidere EU koji su želeli da pruže podršku Ukrajini, kao i da su u stanju da pobunu Mađarske drže pod kontrolom. Orban je više puta zapretio da će upotrebiti taktički veto na širok spektar evropskih pitanja kako bi uzeo novac iz EU.

"Ovo šalje važan signal iz SAD", rekao je švedski premijer Ulf Kristerson nakon postignutog dogovora.

image