Svet

Fon der Lajen: Rusija je kriva za sve, pa i za proteste poljoprivrednika

Poljoprivrednici osećaju posledice rata kroz inflaciju i visoke cene energije i đubriva, poručila je šefica Evropske komisije obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta
Fon der Lajen: Rusija je kriva za sve, pa i za proteste poljoprivrednika© IMAGO/R4924_italyphotopress

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen okrivila je klimatske promene, ali i Rusiju, za sve probleme sa kojima se suočavaju evropski poljoprivrednici koji su digli svoj glas masovnim protestima u mnogim zemljama EU.

"Poljoprivrednici su prvi koji osećaju posledice klimatskih promena. Suše i poplave uništavaju useve i stoku. Oni osećaju posledice ruskog rata kroz inflaciju i rastuće cene energije i đubriva", kazala je Fon der Lajenova obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta.

Ona je istakla da je za unapređenje poljoprivredne politike EU pokrenut strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede u Evropi, a EK planira da ovog leta predstavi i svoj izveštaj o stanju u industriji.

U svom obraćanju evropskim poslanicima Fon der Lajen se nije dotakla predloga Evropske komisije da se za još godinu dana, do juna 2025. godine, produži bescarinski i suštinski nekontrolisani uvoz ukrajinske robe, koji je stigao u vreme protesta i čemu su se usprotivili poljoprivredni proizvođači iz raznih evropskih zemalja.

U zemljama EU poslednjih nedelja učestali su protesti poljoprivrednika, koji traže da se promeni panevropska poljoprivredna politika, uklone brojna ograničenja za njih, uključujući i ekološka, i zaustavi nekontrolisani uvoz jeftinih stranih proizvoda.

Sindikalna udruženja tvrde da je u EU rad poljoprivrednika praktično prestao da bude isplativ zbog politike Evropske komisije i zemalja.

image
VV inauguration
banner