Svet

Indija ulaže u energetski sektor 67 milijardi dolara

Narendra Modi rekao je da lideri u sektoru nafte, gasa i energije iz celog sveta žele da ulažu u Indiju i time učestvuju u rastu njene ekonomije, koja prema poslednjim rezultatima izbija na treće mesto u svetu
Indija ulaže u energetski sektor 67 milijardi dolara© Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

Indija će uložiti 67 milijardi dolara u energetski sektor u narednih 5-6 godina kako bi zadovoljila potražnju za primarnom energijom u zemlji, za koju se očekuje da će se udvostručiti do 2045. godine, najavio je indijski premijer Narendra Modi na konferenciji Indijske sedmice energetike.

Ranije ovog meseca, Nju Delhi je objavio da će njegovi kapitalni izdaci za narednu fiskalnu godinu (počev od 1. aprila) biti podignuti na 11,1 bilion rupija (134 milijarde dolara), što je istorijski maksimum za ovu južnoazijsku naciju. 

"Veliki deo ovoga biće potrošen na energetski sektor", rekao je Modi i dodao da je planirana investicija ima za cilj da zadovolji sve veću potražnju za energijom kako bi se, između ostalog, unapredili drumski, železnički, vazdušni i stambeni sektor u zemlji.

Modi je naveo da indijska ekonomija raste za više od 7,5 odsto, čime izbija na treće mesto po veličini ekonomija na svetu. On je pozvao globalne investitore da se svojim ulaganjima pridruže poletu domaće ekonomije.

"Lideri u sektoru nafte, gasa i energije iz celog sveta žele da ulažu u Indiju", dodao je Modi.

Modi je takođe naglasio da je fokus zemlje na razvoju "obnovljivih izvora energije" kako bi obogatio svoj energetski sektor. 

Uprkos velikom oslanjanju Indije na ugalj kao primarni izvor energije, Vlada Indije je napravila značajan napredak u proširenju pristupa električnoj energiji i promovisanju čiste energije. Tako je i Međunarodna agencija za energiju (IEA) priznala napredak Indije u sprovođenju različitih reformi tržišta energije i integrisanju obnovljivih izvora energije u mrežu. 

Premijer Modi je napomenuo da je Indija jedna od jedinih zemalja u kojima su cene benzina i dizela ostale stabilne uprkos rastu cena sirove nafte u svetu. Istovremeno, potražnja za električnim vozilima u zemlji je takođe porasla. 

Udeo električnih vozila u Indiji porastao je na 6,3 odsto u 2023. godini, u odnosu na godine pre korone kada je bio nešto ispod jedan odsto. 

Da bi nadoknadila rastuću globalnu cenu nafte, Indija je nastavila da kupuje od Rusije uprkos oštrim sankcijama protiv te zemlje. Najviši zvaničnici Nju Delhija opisali su ovaj potez kao "pragmatičnu odluku".

image
VV inauguration
banner