Svet

Glumica tuži "Dizni" i "Lukasfilm" zbog otkaza, pomaže joj Mask

"Proganjali su me zbog svega što sam objavila i svega što sam lajkovala jer to nije bilo u skladu s prihvatljivim narativom tog vremena", precizirala je zvezda serije "Mandalorac"
Glumica tuži "Dizni" i "Lukasfilm" zbog otkaza, pomaže joj MaskGetty © Photo by Frazer Harrison/Getty Images for Relativity Media

Glumica i bivši borac u borilačkim veštinama Džina Karano objavila je na Iksu da je podnela tužbu protiv kompanija "Volt Dizni" i "Lukasfilm", ističući da joj je milijarder Ilon Mask pomogao u sudskom procesu.

Američka glumica koja je ostvarila zapaženu ulogu u seriji "Mandalorac" u tužbi tvrdi da su je pomenute filmske kuće lažno optužile za netoleranciju. Naime, u februaru 2021. "Lukasfilm" ju je otpustio zbog njene objave na Instagramu, gde je navodno uporedila SAD s nacističkom Nemačkom i republikance sa Jevrejima.

Kompanija je tada saopštila da postovi Karanove na društvenim mrežama omalovažavaju ljude zbog njihovog kulturnog i verskog identiteta, te dodala da je to "odvratno i neprihvatljivo".

U tužbi podnetoj federalnom sudu u Kaliforniji glumica traži nadoknadu od "Lukasfilma", i to najmanje 75.000 dolara za emocionalnu štetu i gubitak miliona dolara prihoda.

U postu na Iksu Karanova je istakla i da joj ta društvena platforma u vlasništvu Ilona Maska pomaže u pokrivanju troškova sudskog postupka.

"Želela bih da izrazim svoju najdublju zahvalnost Ilonu Masku i Iksu što su mi dali priliku da iznesem svoj slučaj na videlo", napisala je glumica.

Takođe, u ovoj objavi Džina Karano je negirala da su njeni raniji postovi kontroverzni, te istakla da su je bivši poslodavci napali u okviru "kampanje klevetanja i maltretiranja" koja je imala za cilj da od nje napravi "primer".

"Istina je da su me proganjali zbog svega što sam objavila i svega što sam lajkovala jer to nije bilo u skladu s prihvatljivim narativom tog vremena. Moje reči su stalno izvrtane ne bi li me demonizovali i dehumanizovali kao desničarskog ekstremistu. Kada počnu da rade, umetnici se ne odriču prava koja imaju kao američki građani", pojasnila je ona.

Mask je podržao tužbu, pozivajući više ljudi da se pridruže inicijativi.

"Javite nam ako želite da se pridružite tužbi protiv ′Diznija′", objavio je vlasnik Iksa i Tesle.

Rukovodilac poslovnih operacija u "Iksu" Džo Benarok izjavio je za "Holivud reporter" da kompanija finansijski podržava tužbu u znak posvećenosti slobodi izražavanja, što će pak glumici pomoći da izbori pravo da radi bez zastrašivanja, uznemiravanja ili diskriminacije.

image