Kultura

Kritičari protiv kladionica: Ko će dobiti Oskare

Iako nominovan u čak 13 kategorija, uključujući i one najvažnije – najbolji film, režiju, glavnog glumca, sporednog glumca i glumicu, "Openhajmeru" će potencijalno izmaći priznanje za najbolje filmsko ostvarenje u prošloj godini, ali i za najboljeg glumca, jer Pol Đamati iz "Holdoversa" zasad ima prednost u odnosu na Kilijana Marfija
Kritičari protiv kladionica: Ko će dobiti Oskare© Tanjug/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File

Pošto su objavljene nominacije za nagrade Američke filmske akademije, popularnog Oskara, čija dodela je, po 96. put, zakazana za 10. mart, može se konstatovati da uglavnom nije bilo iznenađenja, te da se očekuje da ih neće biti ni pri proglašenju laureata.

Kako se naslućivalo, nakon dodele Zlatnih globusa, koji po pravilu predstavljaju reper za buduće dobitnike Oskara, u nominacijama dominira istorijska drama o ocu atomske bombe režisera i scenariste Kristofera Nolana "Openhajmer", koja je kandidovana za najprestižnije američko filmsko priznanje u čak 13 kategorija, uključujući i one najvažnije – najbolji film, režiju, glavnog glumca, sporednog glumca i glumicu.

Imajući u vidu broj nominacija i dominaciju ovog filma tokom prošle godine, ali i dosad osvojene nagrade – Zlatni globus, Kritiks čojs, te nominacije za BAFTA – "Openhajmer" će potencijalno biti jedan od najnagrađivanijih dobitnika Oskara još od "Milionera sa ulice" (2008) koji je osvojio osam statua.

Ipak, kako primećuje kritičar "Gardijana" Piter Bredšo, Oskar za najbolji film možda ne ode Nolanovom ostvarenju. Podeljenost naklonosti između "Openhajmera", "Jadnih stvorenja", "Barbi" i "Holdoversa", otvara mogućnost filmu na stranom jeziku, kao što se desilo s južnokorejskim "Parazitom" 2020. godine. Sada je to film "Prošli životi" Selin Song, priča o romansi iz detinjstva koja se ponovo otvara u odraslom dobu.

Bredšo smatra da se podjednake šanse ukazuju i sudskoj drami "Anatomiji pada" francuske rediteljke Žistin Trije, koja je već osvojila nagradu za najbolji evropski film godine, ali i zastrašujućoj priči o Holokaustu, koja je snimljena bez scena nasilja, Džonatana Glejzera "Zona interesa".

Ugledni časopis "Varajeti", ali i "Holivud reporter" prognoziraju trijumf "Openhajmera" u kategoriji najbolji film, ali i najbolja režija, što bi Kristoferu Nolanu, koji je dosad nominovan osam puta (za najbolji film, režiju, scenario), po rečima "Gardijanovog" kritičara, gotovo sigurno donelo prvog Oskara.

Međutim, premda je na to ukazao pomenuti Zlatni globus, kao iznenađenje tumači se to što se rediteljka "Barbi" (osam nominacija, pa i za najbolji film) Greta Gervik nije našla u konkurenciji za najbolju režiju, ali se ni Margot Robi, iz istog filma, ne takmiči za najbolju glavnu glumicu.

Za "Openhajmerom" slede "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, sa 11 nominacija – takođe, kako je već pomenuto, za najbolji film, režiju, ali i za najbolju glavnu glumicu i sporednog glumca – te "Ubistva pod cvetnim mesecom" Martina Skorsezea s 10 nominacija – uključujući za najbolji film, režiju, najbolju žensku ulogu, najboljeg sporednog glumca, ali ne i za glavnog glumca Leonarda Dikaprija.

Što se tiče Oskara za najboljeg glavnog glumca, predviđa se da je Pol Đamati ("Holdovers") u roli učitelja u internatu ipak favorit ispred Kilijana Marfija ("Openhajmer") u ulozi vođe projekta Menhetn – obojica su nagrađeni Zlatnim globusom. U konkurenciji su i Bredli Kuper ("Maestro"), Kolman Domingo ("Rastin") i Džefri Rajt ("Američka fikcija").

U konkurenciji za najbolju glavnu glumicu biće tesno između Eme Stoun ("Jadna stvorenja") i zvezde "Ubice cvetnog meseca" Lili Gledston, prve Indijanke koja se takmiči za Oskara. Ipak, "Gardijan" ukazuje na to da bi zlatna statua konačno mogla otići u ruke Anet Bening ("Nyad"), kojoj je ovo peta nominacija jer Akademija voli biografske priče o ljudima koji prevazilaze sve prepreke.

S osvojenim Zlatnim globusom, Kritiks čojs nagradom i dve ranije nominacije, Robert Dauni Džunior je favorit za Oskara za najboljeg sporednog glumca, odnosno da "Openhajmeru" donese još jedno prestižno priznanje. Po kvalitetu glumačkog ostvarenja preti mu Mark Rufalo, kojeg su pak zaobišle nominacije za nagrade SAG i BAFTA, pa bi bilo iznenađenje ukoliko bi trijumfovao.

Najbolja sporedna glumica biće, kako "Holivud reporter", "Gardijan" i "Varajeti" prognoziraju, i opet imajući u vidu Zlatni globus, Davajn Džoj Randolf za ulogu u "Holdoversima". Pomenimo i da se u ovoj kategoriji našla i glumica Amerika Ferera za rolu u filmu "Barbi", što je iznenađenje ako se uzme u obzir da nije nominovana za Zlatnog globusa.

Vredan pomena je i Oskar za najbolji strani film – u toj kategoriji kritika izdvaja gorepomenutu britansku "Zonu interesa" inače nominovanu u pet kategorija (pa i za najbolji film i najbolju režiju).

Premda zasad deluje da su pojedini dobitnici sigurni, mnogo toga se može dogoditi u narednih sedam nedelja dok se koverte s imenima dobitnika ne otvore.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner