Svet

Bajden ponovo razgovara sa mrtvima: Posle Miterana pričao i sa Helmutom Kolom

Američki predsednik napravio je novi gaf, pomešavši bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel sa njenim pokojnim prethodnikom, koji je umro 2017. godine
Bajden ponovo razgovara sa mrtvima: Posle Miterana pričao i sa Helmutom Kolom© Alex Wong/Getty Images

Predsednik SAD Džozef Bajden ponovo je pomešao imena evropskih političara, rekavši da je 2021. godine komunicirao sa bivšim nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, koji je preminuo 2017. godine.

"A onda se Helmut Kol okrenuo prema meni i rekao: 'Šta biste rekli, gospodine predsedniče, kada biste uzeli londonski 'Tajms' i saznali da je hiljadu ljudi provalilo na vrata britanskog parlamenta, ubivši nekoliko policajaca, kako bi sprečili premijera da preuzme dužnost", kazao je Bajden na događaju namenjenom skupljanju sredstava za predsednički kampanju u Njujorku.

Kako navodi agencija, Bajden je mislio na samit G7 2021. godine, a Merkelova, tadašnja nemačka kancelarka, govorila je o napadu na Kapitol SAD 6. januara 2021, pitajući Bajdena "kakva bi bila njegova reakcija da je rulja upala u Donji dom da poremeti izbore za premijera Velike Britanije".

Prethodno je Bajden, na predizbornom događaju u Las Vegasu, pomešao francuskog predsednika Emanuela Makrona s nekadašnjim liderom Francuske Fransoa Miteranom, koji je umro 1996. godine.

Bajden je napravio (novi) lapsus dok je prepričavao događaje sa sastanka G7 održanog 2020. godine, neposredno nakon što je pobedio na izborima.

Američki lider je rekao da je na njegovu izjavu "Amerika se vratila" reagovao "Miteran iz Nemačke", a potom se ispravio – "iz Francuske".

image
VV inauguration
banner