Svet

Orban: EU nedovoljno jaka da bi je Rusija shvatala ozbiljno, izgubićemo Srbiju – imaju druge opcije

Orban se osvrnuo i na pitanje Srbije, napomenuvši da ona mora što pre da uđe u Evropsku uniju
Orban: EU nedovoljno jaka da bi je Rusija shvatala ozbiljno, izgubićemo Srbiju – imaju druge opcijeGetty © Daniel Pier/NurPhoto

Ruska Federacija nikada neće prihvatiti članstvo Ukrajine u EU i NATO - šansa za integraciju Kijeva u ove blokove propuštena je na samitu Severnoatlantske alijanse u Bukureštu 2008. godine, istakao je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa bivšim austrijskim kancelarom Volfgangom Šiselom.

Mađarski premijer je takođe napomenuo da bi zaključivanje direktnog sporazuma o bezbednosnoj arhitekturi u Evropi između SAD i Rusije, a bez učešća Evropske unije, bila glavna opasnost EU, napominjući da Evropska unija nije dovoljno jaka da bi je Rusija shvatala ozbiljno.

Orban se takođe osvrnuo i na pitanje Srbije, napomenuvši da ona mora što pre da uđe u Evropsku uniju, jer bi u suprotnom Beograd mogao da izabere saradnju sa drugim partnerima, čime bi Brisel "izgubio ovu zemlju".

"Moramo da završimo stari zadatak proširenja pre nego što krenemo u novo proširenje sa Ukrajinom. Ako ne integrišemo Srbiju što je pre moguće, izgubićemo je. Srbija ima druge opcije. Upravo je sklopila sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom", rekao je mađarski premijer za austrijski list "Prese", prenosi TASS.

Mađarski premijer je takođe nazvao proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana "glavnim prioritetom" Budimpešte tokom predsedavanja Savetom Evropske unije, koje počinje 1. jula.

image