Svet

Nema kraja: Zelenski produžio mobilizaciju i vanredno stanje u Ukrajini

Vrhovna rada Ukrajine podržala je 6. februara predloge zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije u zemlji na 90 dana
Nema kraja: Zelenski produžio mobilizaciju i vanredno stanje u Ukrajini© Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakone o produženju perioda opšte mobilizacije i vanrednog stanja u Ukrajini do 13. maja, naveo je poslanik Vrhovne rade Jaroslav Železnjak.

Naime, Vrhovna rada Ukrajine podržala je 6. februara predloge zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije u zemlji na 90 dana.

"Predsednik Ukrajine je potpisao predloge zakona o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije. Shodno tome, oba roka su produžena od 14. februara za 90 dana, do 13. maja", napisao je Železnjak na Telegramu.

Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022. godine kada je Rusija započela Specijalnu vojnu operaciju i od tada je ova mera više puta produžavana.

Poslednji put, u novembru prošle godine Vrhovna rada Ukrajine produžila je vanredno stanje i opštu mobilizaciju za 90 dana do 14. februara.

image