Svet

Huti se spremaju za dugu borbu na Crvenom moru

Grupa iz Jemena radi na utvrđivanju svojih položaja na višoj nadmorskoj visini sa koje bi mogla da gađa brodove u Crvenom moru
Huti se spremaju za dugu borbu na Crvenom moruGetty © Mohammed Hamoud

Huti i njihove iranske pristalice pripremaju se za dugu bitku sa SAD i saveznicima oko Crvenog mora, bez obzira na sukob Izraela i Hamasa, piše "Blumberg".

Grupa čije je sedište u Jemenu pojačava svoje vojne i odbrambene kapacitete kako bi nastavila da napada brodove na vitalnom plovnom putu, navodi sajt pozivajući se na neimenovane izvore.

Radi se na utvrđivanju planinskih skrovišta za sigurnije i efikasnije lansiranje projektila i dronova iznad vode.

Saudijska Arabija koja se veći deo protekle decenije borila sa Hutima posebno je zabrinuta da bi mogli da pokušaju sabotažu velikih internet kablova koji su na morskom dnu, rekao je savetnik saudijskog rukovodstva.

Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru u novembru, navodno kao sredstvo pritisaka na Izrael da okonča svoj sukob sa Hamasom.

Isprva su najavili da će gađati samo brodove povezane sa Izraelom, ali nedugo potom su pogođena i plovila koja nemaju veze sa Izraelom.

Lider Huta Abdul Malik al-Huti rekao je prošle sedmice da je ponižavanje SAD i izbacivanje njihovih vojnih snaga sa Bliskog istoka ključni motiv ove grupe.

"Svedoci smo strateškog neuspeha kada je u pitanju američki uticaj i kontrola u regionu", kazao je on i dodao da su Huti ljudi koji se ne pokoravaju Americi.

Proteklih nedelja učvrstili su svoje položaje u tri planinska područja, navodi "Blumberg" pozivajući se na svoje izvore sa terena. Iskopali su rovove i tunele u planinama oblasti Hadža na saudijskoj granici koja gleda na Crveno more.

Ove udaljene lokacije služe za sakrivanje zaliha projektila, dok nadmorska visina od preko 2.000 metara omogućava gađanje brodova na većoj razdaljini na moru.

Vašington tvrdi da Huti ne bi mogli da izvedu napade bez tehničke, vojne i obaveštajne podrške iranske revolucionarne garde, čiji operativci deluju i u Jemenu.

Stotine operativaca i stručnjaka iz Irana i savezničkih milicija rade sa Hutima na napadima u Crvenom moru, a neki su i poginuli u nedavnim napadima SAD i Velike Britanije, piše "Blumberg".

Sa druge strane, Iran negira bilo kakvu umešanost, ali je pohvalio Hute što deluju solidarno sa Hamasom.

image