Svet

Zelenski u Saudijskoj Arabiji: Sa Muhamedom bin Salmanom razgovarao o ukrajinskoj "formuli mira"

Cenimo posvećenost njegovog kraljevskog visočanstva obnavljanju istinskog mira i zahvalni smo na njegovim savetima i podršci, naveo je Zelenski
Zelenski u Saudijskoj Arabiji: Sa Muhamedom bin Salmanom razgovarao o ukrajinskoj "formuli mira"© Tanjug/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da je sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom razgovarao o "formuli mira" za sukob u Ukrajini.

"Imao sam smislen i iskren razgovor sa njegovim kraljevskim visočanstvom, prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom. Razgovarali smo o tačkama formule mira i napretku koji se može postići u njihovoj primeni", napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da rukovodstvo Saudijske Arabije može da pomogne u pronalaženju "pravičnih rešenja".

"Cenimo posvećenost njegovog kraljevskog visočanstva obnavljanju istinskog mira i zahvalni smo na njegovim savetima i podršci", naveo je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je dodao da je sa saudijskim zvaničnikom razgovarao i o pripremi za Globalni samit mira u Švajcarskoj koji će biti održan kasnije ove godine.

"Razgovarali smo o suštini samita i koracima koji se mogu preduzeti za vraćanje istinske bezbednosti Ukrajini, Evropi i globalnoj zajednici nacija", napisao je Zelenski.

Pored toga, ukrajinski predsednik je sa Bin Salmanom razgovarao i o potencijalnom razvoju ekonomske i tehnološke saradnje dve zemlje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacuje "formulu mira Zelenskog", ističući da je predlog apsolutno neostvariv – zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, da joj se daju garancije bezbednosti i da se formira specijalni tribunal za istragu "ratnih zločina" koji se pripisuju Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da, ako Kijev zaista želi pregovore, nisu mu potrebni nikakvi veliki, teatralni postupci, već samo da ukine zakon o zabrani pregovora.

image