Rusija

Rjabkov: Nema spekulacija, Saudijska Arabija je u BRIKS-u

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova je istakao da BRIKS nije obaveza niti nekakav sistem međusobnih protokolarnih radnji – to je zajednica istomišljenika u kojoj se svi odnose sa poštovanjem
Rjabkov: Nema spekulacija, Saudijska Arabija je u BRIKS-uwww.globallookpress.com © MFA Russia

Rusija ne dovodi u sumnju u status Saudijske Arabije u BRIKS-u, Moskva je spremna da Rijadu pruži sve mogućnosti da ostvari svoje interese u asocijaciji kad god im to bude odgovaralo, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.

Nema sumnje, Saudijska Arabija je od 1. januara ušla u BRIKS, potvrdio je Rjabkov na konferenciji za novinare u Moskvi.

"Bilo je signala visokih zvaničnika Saudijske Arabije da su u toku unutrašnji procesi o razumevanju svega što je povezano sa ulaskom u BRIKS", dodao je Rjabkov i podsetio da zbog toga niko iz Rijada nije učestvovao na prvom događaju asocijacije ove godine u Moskvi.

Prema njegovim rečima, BRIKS nije obaveza niti nekakav sistem međusobnih protokolarnih radnji – to je zajednica istomišljenika, gde se svi jedni prema drugima odnose sa poštovanjem.

To što iz nekog razloga neka zemlja dodatno razmatra sve što donosi ulazak u BRIKS nema neko dodatno značenje, rekao je Rjabkov i naglasio da se Rusija prema tome odnosi sa punim poštovanjem.

"Ovde nema nikakve senzacije, nema potrebe za spekulacijama. I generalno, u BRIKS-u nema skrivene agende", zaključio je Rjabkov.

image