Svet

Mask: SAD postale utočište za najopasnije kriminalce na svetu

Svako može da se oslobodi dokumenata i pređe južnu granicu Sjedinjenih Država, a potom zatraži azil u zemlji, ocenjuje američki milijarder
Mask: SAD postale utočište za najopasnije kriminalce na svetu© Chesnot/Getty Images

Imigracione politike sadašnje američke administracije pretvorile su Sjedinjene Države u utočište za najopasnije kriminalce iz celog sveta, naveo je milijarder i preduzetnik Ilon Mask.

"SAD su postale utočište za najopasnije svetske kriminalce, zahvaljujući mogućnosti da bacite ličnu kartu, pređete južnu granicu i zatražite azil", napisao je Mask na Iksu.

Situacija sa ilegalnom migracijom je već nekoliko godina predmet polemike između južnih država i savezne vlade. 

SAD su zabeležile rekordne nivoe ilegalne migracije poslednjih meseci, a granični zvaničnici su prošlog decembra zabeležili 302.000 ilegalnih prelazaka granice, što je najveći broj u jednom mesecu. 

Osim toga, zabeležen je rekordan broj ilegalnih imigranata sve tri godine tokom kojih je SAD predvodio Bajden.

Najnapetija situacija se razvila u državi Teksas, na čijem je čelu republikanski guverner Greg Abot, koji se zalaže za oštre mere za suzbijanje ilegalnih migracija i istupa protiv politike aktuelne američke administracije po tom pitanju. 

Mask je ranije izrazio podršku Abotu i pozvao šefa američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa da podnese ostavku, optužujući ga da odobrava ilegalnu migraciju.

image