Svet

Princ Hari izgubio sudski spor protiv britanske vlade

Vojvoda od Saseksa je pokušao da poništi presudu prema kojoj je njegov bezbednosni status smanjen nakon "Megzita"
Princ Hari izgubio sudski spor protiv britanske vladeGetty © Karwai Tang/WireImage

Princ Hari je izgubio spor pred Visokim sudom protiv britanske vlade povodom nivoa njegove bezbednosne zaštite kada se nalazi u Velikoj Britaniji.

Vojvoda od Saseksa je pokušavao da poništi presudu kojom je njegov bezbednosni status smanjen nakon "Megzita", kada je prestao da bude "aktivna kraljevska ličnost", preneo je Bi-Bi-Si 

Njegovi advokati su tvrdili da je način na koji je ta odluka doneta nepravedan.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da se o bezbednosti princa Harija odlučuje od slučaja do slučaja.

Još u decembru, kada je pokrenut spor, advokati Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su Višem sudu da će princ Hari i dalje imati javno finansirano policijsko obezbeđenje, ali da će to biti "aranžmani po meri, posebno prilagođeni" princu, a ne kao neprekidno obezbeđenje za članove kraljevske porodice.

Presuda bi mogla da ima implikacije na buduće posete princa Harija Britaniji, jer je on ranije tvrdio da niži nivo bezbednosti otežava dovođenje članova njegove porodice u zemlju. Princ Hari živi u SAD sa suprugom Megan i njihovo dvoje dece.

image