Svet

Političari iz Teksasa rade na sprovođenju referenduma o nezavisnosti

Zbog migracione krize i situacije na granici sa Meksikom, političari iz Teksasa sve više zastupaju ideju otcepljenja ove države od ostatka SAD
Političari iz Teksasa rade na sprovođenju referenduma o nezavisnostiGetty © Lokman Vural Elibol/Anadolu

Više od 150 političara iz Teksasa su zbog sve veće migracione krize potpisali dokument kojim se obavezuju da će interese ove države staviti iznad interesa bilo koje države ili političkog entiteta. Dokument takođe sadrži obećanje da će, ukoliko budu izabrani, raditi na promovisanju zakona o referendumu za otcepljenje Teksasa, ako za to bude zainteresovana većina građana ove države, prenosi "Dalas morning njuz".

"Zakletva zahteva od kandidata da daju obećanje, da će ukoliko budu izabrani postaviti interese Teksasa iznad bilo koje države ili političkog entiteta, kao i da će promovisati zakone za održavanje referenduma za Teksašane kako bi Teksas postao nezavisan, ukoliko većina stanovnika bude zainteresovano za to", piše pomenuti list.

Takođe se navodi da je do sada ovaj dokument potpisalo više od 150 političara i da ovakva retorika navodno ima "široku podršku ekstremne desnice, a ne demokratskih pokreta". Među potpisnicima dokumenta nalaze se kandidati za Predstavnički dom SAD  Mič Litl i Deren Mejs.

image
VV inauguration
banner