Svet

Tri razloga zašto je Bajdenov rejting dotakao dno (dna)

Ankete javnog mnjenja sprovedene tokom vikenda pokazale su ubedljivu prednost Donalda Trampa
Tri razloga zašto je Bajdenov rejting dotakao dno (dna)Getty © Win McNamee / Staff

Učestalost sprovođenja anketa javnog mnjenja nikako ne ide na ruku američkom predsedniku Džozefu Bajdenu koji želi drugi mandat. Iz jedne u drugu, njegov rejting pada, dok se simpatije javnosti okreću ka njegovom najverovatnijem protivniku, republikancu Donaldu Trampu.

Portal "Politiko" izdvojio je tri razloga zašto Bajden tako loše stoji i zašto su Amerikanci spremni da prevaziđu navodne mane bivšeg predsednika.

Starost i fizička/mentalna (ne)sposobnost

Birače očigledno brinu godine Džozefa Bajdena (81) i njegovo psihofizičko stanje. Čak 45 odsto ispitanik u anketi "Njujork tajmsa" smatra da su Bajdenove godine problem i da neće biti u stanju da dobro radi posao predsednika.

Uprkos tome što i Tramp povremeno napravi neki gaf i, sa 77, nije mnogo mlađi od Bajdena, više od polovine ispitanika - 55 odsto - smatra da mu godine ništa ne mogu i da je sposoban da bude predsednik.

I anketa "Si-Bi-Es njuza" je pokazala da mnogi Amerikanci Trampa ne doživljavaju kao starog, za razliku od Bajdena. Njih 45 odsto smatra da je Tramp fizički, a 43 posto i da je mentalno sposoban da bude predsednik. Kod Bajdena te brojke su znatno niže - 17 odsto za fizičku spremu i 26 procenta za mentalnu.

Ekonomija

Iako je američka ekonomija u dobrom stanju, Amerikanci ne mogu da se otresu utiska da tu nešto ne štima. Gotovo tri četvrtine ispitanika "Tajmsove" ankete, 74 odsto, smatra da je ekonomija zemlje danas u lošem stanju. Anketa "Si-Bi-Sija" pokazuje da 57 odsto ispitanika misli da je trenutna situacija loša. Isto tako, 65 odsto ispitanika smatra da je ekonomija u vreme Trampa bila dobra.

Imigrantski problem

Anketa "Volstrit džornala" pokazala je da je migrantska kriza pitanje broj jedan za birače - čak 20 odsto je tu stavku izdvojilo kao glavnu, pre ekonomije (14 odsto) i prava na abortus (8 odsto).

Iako je Bajden eskalirao svoju retoriku po tom pitanju, okrivljujući republikance u Kongresu koji su nedavno blokirali dvopartijski zakon o granici, birači i dalje veruju da bi Tramp učinio više da zaustavi tok imigranata.

Anketa "Si-Bi-Esa" pokazala je da 45 odsto ispitanika smatra da je Amerika u migrantskoj "krizi" i polovina njih strahuje da bi drugi Bajdenov mandat značio priliv novih imigranata. Čak 72 odsto ispitanika smatra da bi drugi Trampov mandat doveo do smanjenja priliva migranata preko granice sa Meksikom.

Čitanje anketa

Tramp je bio bolji od Bajdena u svim glavnim istraživanjima proteklog vikenda.

"Politiko" ipak podseća da su izbori tek u novembru i da Tramp tek treba da zvanično obezbedi nominaciju svoje stranke (Niki Hejli je možda pobedila u Vašingtonu, ali će je Tramp oduvati tokom predizbora u super utorak), a bilo koja od 91 krivične optužnice sa kojima se trenutno suočava mogla bi da to onemogući.

image