Svet

Haški sud izdao naloge za hapšenje najviših ruskih oficira

U saopštenju suda se navodi da su Sergej Ivanovič Kobilaš i Viktor Nikolajevič Sokolova terete, između ostalog, i za zločine protiv čovečnosti
Haški sud izdao naloge za hapšenje najviših ruskih oficira© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je danas naloge za hapšenje dvojice visokih ruskih oficira Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova, zbog optužbi da su navodno počinili ratne zločine u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023. godine.

"Sergej Kobilaš, general-potpukovnik Oružanih snaga Rusije, koji je u bio komandant avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga, i Viktor Sokolov, admiral u ruskoj mornarici, koji je bio komandant Crnomorske flote, odgovorni su za ratne zločine usmeravanja napada na civilne objekte i ratne zločine nanošenje prekomerne štete civilima ili na civilnim objektima", navodi se u saopštenju MKS.

Dodaje se da se njih dvojica terete i za zločine protiv čovečnosti.

''Pretpretresno veće je zaključilo da postoje razlozi za verovanje da su navodni udari bili usmereni na civilne objekte, dok je za one objekte koji su se u relevantno vreme mogli kvalifikovati kao vojni ciljevi, očekivana slučajna šteta i šteta za civile bila očigledno preterana u odnosu na predviđenu vojnu prednost'', saopšteno je iz MKS.

Navodni zločini su se dogodili tokom raketnih udara "na ukrajinsku električnu infrastrukturu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023. godine", tvrdi sud.

Tribunal sa sedištem u Hagu je više puta preduzimao neprijateljske korake protiv Moskve od početka Specijalne vojne operacije, posebno izdavanjem naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina prošlog proleća. Putin je optužen za "protivpravnu deportaciju" ukrajinske dece u Rusiju.

Moskva je odbacila tvrdnje Međunarodnog krivičnog suda, navodeći da su deca evakuisana iz ratne zone i da bi mogla biti vraćena u Ukrajinu ako to zatraže njihovi zakonski staratelji. Rusija je takođe preduzela korake odmazde protiv samog MKS, pokrenuvši krivični postupak protiv glavnog tužioca i sudija suda, izdajući na kraju naloge za hapšenje protiv njih.

image