Svet

Ukrajinski mediji: Zalužni nakon ostavke proglašen nesposobnim za vojnu službu

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine navodno je još u februaru napisao izveštaj o svom otpuštanju iz vojske, koji je nekoliko nedelja ležao na stolu ministra odbrane Ukrajine Rustema Umerova
Ukrajinski mediji: Zalužni nakon ostavke proglašen nesposobnim za vojnu službuwww.globallookpress.com © IMAGO/Ruslan Kaniuka/Ukrinform/A

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni proglašen je nesposobnim za vojnu službu pre nego što je dobio mesto ambasadora u Velikoj Britaniji, prenosi ukrajinsko izdanje "Zerkalo nedeli", pozivajući se na svoje izvore.

"Vojnomedicinska komisija proglasila je bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog nesposobnim za vojnu službu", navodi se.

Napominje se da je Zalužni još u februaru napisao izveštaj o svom otpuštanju iz vojske, koji je nekoliko nedelja ležao na stolu ministra odbrane Ukrajine Rustema Umerova.

Pretpostavlja se da je bivši glavnokomandujući napisao izveštaj jer je shvatio da "više neće komandovati".

Publikacija navodi da Umerov i Zelenski nisu ponudili bivšem glavnokomandujućem nikakvu značajnu vojnu funkciju koja bi odgovarala iskustvu i obuci, nakon čega je on odlučio da podnese otkaz.

Početkom februara ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je Valerija Zalužnog i na njegovo mesto imenovao general-pukovnika Aleksandra Sirskog.

image