Svet

Puna rodna ravnopravnost: Danska uvodi obavezan vojni rok za žene

Iako Rusija ne predstavlja pretnju za Dansku, nećemo se dovesti u poziciju da bi mogla to i da postane, rekao je ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen
Puna rodna ravnopravnost: Danska uvodi obavezan vojni rok za žene© Photo by Klaus-Dietmar Gabbert/picture alliance via Getty Images

Vlada Danske saopštila je da planira da regrutuje žene za vojnu službu i tako se pridružila malom broju država u kojima žene moraju da služe obavezan vojni rok, piše "Politiko".  

"Jača regrutacija, uključujući punu rodnu ravnopravnost, mora doprineti rešavanju odbrambenih izazova, nacionalnoj mobilizaciji i popunjavanju naših oružanih snaga", rekao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen na konferenciji za novinare.

Žene u Danskoj već mogu dobrovoljno da se prijave za služenje vojnog roka, a 2023. godine su činile oko četvrtinu danske vojske.

Danska je sada treća zemlja u Evropi koja je uvela obavezan vojni rok za žene. Norveška i Švedska su to učinile 2015. i 2017. godine.

Ukupan broj profesionalnih vojnika u Danskoj kreće se od 7.000 do 9.000 profesionalnih vojnika. Obavezni vojni rok važi za muškarce starije od 18 godina, ali kako ima dovoljno dobrovoljaca, regrutacija je samo parcijalna i ne služe svi mladići vojsku.

Premijerka Danske Mete Frederiksen rekla je da će ta država produžiti period služenja sa četiri na 11 meseci i muškarcima i ženama.

Dodala je da će Danska dodatno do 2028. godine investirati u kopnene sisteme protivvazdušne odbrane i pešadijske brigade do 6.000 vojnika.

Ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je da se ti potezi preduzimaju kao oblik odvraćanja.

"Iako Rusija ne predstavlja pretnju za Dansku, nećemo se dovesti u poziciju da bi mogla to i da postane", rekao je Rasmusen.

image
VV inauguration
banner