Svet

CENTKOM: Vojska SAD uništila naoružanje Huta na teritoriji pod njihovom kontrolom

Pored uništavanja naoružanja stacioniranog na kopnu, Centralna komanda američke vojske saopštila je i da su Huti lansirali jednu protivbrodsku balističku raketu
CENTKOM: Vojska SAD uništila naoružanje Huta na teritoriji pod njihovom kontrolomGetty © Houthi Movement

Centralna komanda Oružanih snaga SAD, saopštila je da su Huti 13. marta u periodu između 2 sata prepodne i 4.50 popodne po lokalnom vremenu, lansirali jednu protivbrodsku balističku raketu u pravcu Adenskog zaliva sa teritorije pod njihovom kontrolom.

"Raketa nije pogodila nijedno plovilo i nema prijavljenih žrtava, ni materijalne štete", navodi se u saopštenju CENTKOM na društvenoj mreži Iks.

Američka centralna komanda dodaje i da su snage SAD raspoređene u ovoj oblasti uspešno otkrili i uništili četiri bespilotne letelice i jednu raketu zemlja-vazduh", stacioniranih na teritoriji pod kontrolom Huta.

Kako se navodi u saopštenju, ovo naoružanje označeno je kao "neposredna pretnja za trgovačka plovila i brodove američke ratne mornarice u regionu".

Ranije su "RIA Novosti" prenele da su Huti uspešno testirali prvu hipersoničnu raketu, sposobnu da se kreće brzinom od 8 maha (oko 10.000 km/č).

image