Svet

Visoki ruski diplomata: Prošireni BRIKS će zadržati stari naziv

Ova organizacija će zadržati svoje ime, zato što je ovo ime postalo brend, dobro poznati zaštitini znak, izjavio je je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov
Visoki ruski diplomata: Prošireni BRIKS će zadržati stari nazivwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Grupa BRIKS će zadržati svoje sadašnje ime uprkos proširenju bloka, rekao je visoki ruski diplomata.

BRIKS je prepoznatljiv brend i postao je "zaštitni znak", izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, koji je i ruski predstavnik u ovoj organizaciji.

"Jedna stvar mora biti razjašnjena - lideri u Johanesburgu su se složili da će, uprkos proširenju do 1. januara, nova, veća grupa zadržati svoje staro ime – BRIKS. Ne `BRIK-plus`, već BRIKS. To je brend, dobro poznati zaštitni znak. I tako će ostati", rekao je Rjabkov odgovarajući na pitanje novinara u Moskvi da li bi "BRIKS-plus" mogao da postane naziv za prošireni blok.

Poslednji samit BRIKS-a 2023. održan je u Johanesburgu, u Južnoj Africi, gde su nove članice zvanično pozvane da se pridruže grupi.

BRIKS je akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, prvobitne članice bloka. Još pet zemalja – Etiopija, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati – pridružilo se grupi početkom ove godine, kao deo velike ekspanzije ove organizacije. Vrata su ostavljena otvorena za prijem novih zemalja.

Prošireni BRIKS čini oko 30 odsto globalne ekonomije i ima ukupnu populaciju od 3,5 milijardi, ili 45 odsto stanovnika sveta.

Politički i ekonomski uticaj bloka značajno se povećao otkako su SAD i njihovi zapadni saveznici uveli oštre sankcije Rusiji, nakon početka sukoba u Ukrajini 2022. godine. Članice BRIKS-a se nisu pridružile zapadnoj kampanji i nastavile su, ili su pojačale trgovinu sa Rusijom.

Brojne druge zemlje izrazile su interesovanje da postanu članice BRIKS-a, a neke su već i formalno podnele prijave, uključujući Venecuelu, Tajland, Senegal, Kubu, Kazahstan, Belorusiju, Bahrein i Pakistan.

image