Svet

G7 preti Iranu novim sankcijama zbog saradnje s Rusijom

Upozorenja dolaze usled strahovanja Zapada da Teheran pojačava podršku Moskvi
G7 preti Iranu novim sankcijama zbog saradnje s RusijomGetty © Anadolu / Contributor

Zemlje G7 upozorile su Iran da će se suočiti sa novim talasom sankcija zbog vojne saradnje sa Rusijom i navodnog slanja naprednih raketa Moskvi.

Iako Vašington nije potvrdio da su balističke rakete kratkog dometa otpremljene iz Irana u Moskvu, visoki zvaničnik administracije tvrdi da su pregovori Rusije i Irana o isporukama "aktivno napredovali" i da "postoji realna opasnost" da do transfera dođe.

To je podstaklo Grupu sedam da saopšti da je "spremna da odgovori brzo i na koordinisan način, uključujući nove i značajne mere protiv Irana", ako Teheran nastavi da isporučuje rakete ili tehnologiju Rusiji.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog izveštaja da Iran razmatra transfer balističkih projektila i srodne tehnologije Rusiji", navodi se u saopštenju G7. Transfer raketa "doveo bi do regionalne destabilizacije i predstavlja značajnu materijalnu eskalaciju njene podrške ratu Rusije u Ukrajini", dodaje se.

Zapadne prestonice sve više brine jačanje saradnje Irana i Rusije, naročito jer SAD i EU ne uspevaju da pošalju vojnu pomoć Ukrajini, a ruske snage sve više napreduju.

Među sankcijama koje se razmatraju bila bi zabrana letova "Iran era", vodećeg avioprevoznika zemlje, u Evropu. SAD su uvele stotine sankcija Islamskoj republici otkako se bivši predsednik Donald Tramp jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma 2015. koji je Teheran potpisao sa svetskim silama, podseća "Fajnenšel tajms".

image