Svet

Protiv koga su usmerene najnovije sankcije EU? Hamas, izraelski doseljenici

Izraelskim doseljenicima preti uvođenje putnih zabrana i zamrzavanja imovine
Protiv koga su usmerene najnovije sankcije EU? Hamas, izraelski doseljenici© AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

Prateći korake SAD-a i Velike Britanije, i Evropska unija će po prvi put da uvede sankcije izraelskim doseljenicima koji napadaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.

Doseljenicima preti uvođenje putnih zabrana i zamrzavanja imovine, prenosi Rojters.

EU će takođe pooštriti sankcije članovima militantnog Hamasa, nakon što su se ministri spoljnih poslova članica EU u načelu saglasili, prenosi Rojters. 

"Postignut je čvrst kompromis na radnom nivou i nadam se da će tako biti nastavljeno, dok se potpuno ne usvoje sankcije, ali politički sporazum je tu", rekao je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Zvaničnici EU su, takođe, izrazili zabrinutost zbog sve većeg nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Evropska unija uvela  je sankcije kojim se cilja Hamas, nakon napada pripadnika te grupe na jug Izraela 7. oktobra.

"Sada je planirano da se uvedu dodatne sankcije Hamasu, pre nego što se uvedu sankcije izraelskim doseljenicima", istakle su diplomate.

Rojters navodi da je razdvajanje ta dva procesa bilo važno za članice EU koje su bliske sa Izraelom, poput Nemačke, Austrije i Češke, jer su želeli da stave do znanja da se ne izjednačava Hamas sa izraelskim doseljenicima.

Mađarska je pružala najveći otpor uvođenju sankcija izraelskim doseljenicima, ali je nedavno ublažila svoj stav, rekle su diplomate.

Borelj je rekao da su se ministri spoljnih poslova 27 država članica EU usaglasili da sankcionišu "oko 30 pojedinaca i entiteta koje smatraju odgovornima za smrt Alekseja Navaljnog".

image