Svet

"Blumberg": Kako bi Tramp mogao da plati milionske garancije u njujorškom procesu?

Rok za plaćanje garancije dok Tramp osporava presudu je 25. mart, a "Blumberg" je istakao nekoliko scenarija koji (ne)bi predstavljali spas za republikanskog kandidata
"Blumberg": Kako bi Tramp mogao da plati milionske garancije u njujorškom procesu?Getty © Joe Raedle/Getty Images

Nakon što su advokati bivšeg predsednika SAD izjavili da Donald Tramp ne može da pronađe osiguravajuću kompaniju koja bi garantovala 464 miliona dolara koje mu je sud naložio da plati u slučaju građanske prevare u Njujorku.

Državni tužilac u Njujorku i demokrata Letiša Džejms, koja je podnela tužbu za prevaru protiv Trampa, verovatno će odmah preduzeti pravni postupak za zaplenu imovine, ocenjuje američki medij, ali napominje da bi to značilo pokretanje još jedne parnice koja bi mogla da potraje mesecima.

Tramp tvrdi da bi prisilna prodaja njegove imovine pod trenutnim, lošim uslovima za prodaju poslovnih zgrada izazvala "nepopravljivu štetu" koja se ne bi mogla ispraviti u slučaju da njegova žalba bude usvojena. 

Apelacioni sud bi takođe u bilo kom trenutku mogao da prihvati Trampov zahtev da se presuda stavi na čekanje bez novčane garancije, ili da mu dozvoli da priloži manju garanciju od oko 100 miliona dolara. "Blumberg" smatra ovaj slučaj malo verovatnim, ali ne i nemogućim, imajući u vidu da je slučaj bez presedana.

Može li se Tramp pozvati na bankrot?

"Blumberg" navodi da se svaki dužnik u SAD može pozvati bankrot u pokušaju da se oslobodi novčanih obaveza, uključujući i one koje proističu iz sudskih presuda. Međutim, pošto se presuda odnosi na prevaru, sudija Džejms bi mogla da dovede u pitanje autentičnost Trampovog potenciajlnog proglasa bankrota.

Proglas bankrota bi mogao negativno da se odrazi na reputaciju Trampa koji je trenutno u kampanji, napominje američki medij ali dodaje da se Tramp već pozivao na zakone o bankrotu u proteklim decenijama i da je sebe nazivao "kraljem dugova". 

Šta bi Tramp mogao da proda?

Postoji nekoliko nekretnina koje bi bivši predsednik SAD mogao da proda kako bi izmirio obaveze. Među njima su poslovne višespratnice u San Francisku i Njujorku u kojim Tramp ima manjinski udeo, navodi "Blumberg".

Zatim je tu Trampovo odmaralište u Majamiju vredno 305 miliona dolara, sa 125 miliona dolara povezanog duga, a iz Organizacije Tramp je rečeno da im je prošle godine ponuđeno 1,5 milijardi dolara za prodaju te nekretnine. 

Tramp bi mogao da proda i svoje odmaralište Mar-a-Lago, za koje Trampovi saveznici kažu da vredi više od milijardu dolara, a koje Indeks milijardera procenjuje na 240 miliona.

Da li bi novčani poklon mogao da izbavi Trampa?

"Blumberg" ističe da bi Trampu mogao u pomoć priteći neko iz njegovog širokog kruga uticajnih prijatelja, kojima bi izbavljanje potencijalnog predsednika SAD iz nedaća bilo primamljivo. 

Ako bi Tramp dobio novac u gotovini, mogao bi ga odmah iskoristiti za izmirivanje obaveza bez potrebe da dokaže njegovo poreklo. Međutim, on bi taj novac verovatno morao da navede u svojim poreskim podnescima, što znači da bi informacije o poreklu novca mogle dospeti u javnost.

... i zašto ne?

Međutim, američki zakoni o finansiranju kampanje izričito zabranjuju korišćenje novca za kampanju u bilo koje druge svrhe, a svaki novac koji bi Tramp dobio u ovom trenutku bi povećao rizik od kršenja tog zakona, čak i da uplata nije namenjena Trampovoj političkoj kampanji.

Naime, ukoliko bi se neko treće lice sada odlučilo da izmiri Trampove obaveze umesto republikanskog kandidata, to bi se moglo protumačiti kao pomaganje njegovoj kampanji u vidu uklanjanja ogromne pravne i finansijske prepreke, ističe "Blumberg".

image