Svet

Prvi gej premijer Irske podneo ostavku

Sledeći izbori moraju biti raspisani do početka 2025. godine
Prvi gej premijer Irske podneo ostavku© Tanjug/Nick Bradshaw/PA via AP

Leo Varadkar saopštio je da podnosi ostavku na mesto premijera Irske i lidera vladajuće stranke Fajn Gael, što je iznenađujući potez za koji je rekao da donet bez "pravog razloga".

"Dajem ostavku na mesto predsednika i lidera Fina Gejla koja stupa na snagu danas i podneću ostavku na mesto premijera čim moj naslednik bude u mogućnosti da preuzme tu funkciju", rekao je Varadkar novinarima u Dablinu.

Varadkarov odlazak sa mesta šefa koalicije tri stranke ne pokreće automatski opšte izbore, piše Rojters. On je rekao da je tražio da se 6. aprila izabere novi lider stranke, čime bi se omogućilo da novi premijer bude izabran nakon uskršnjeg raspusta u parlamentu.

Objavljujući svoju odluku, Varadkar je rekao da je pravo vreme da se povuče i da nema "pravog razloga" iza njegove odluke. "Nemam ništa drugo u planu, nemam ništa na umu. Nemam određene lične ili političke planove", rekao je on.

Varadkar je 2017. godine postao prvi gej premijer u duboko katoličkoj zemlji i najmlađa osoba na toj funkciji. Vratio se na premijersku poziciju 2022. godine prema dogovoru o rotaciji između Fina Gejla i Fijana Fejla, dve najveće stranke u tročlanoj koaliciji sa manjom strankom Zelenih.

Sledeći izbori moraju biti raspisani do početka 2025. godine.

image