Svet

Zapadne firme izgubile više od 107 milijardi dolara zbog napuštanja ruskog tržišta

Gubici su porasli za oko trećinu od poslednje rekapitulacije koja je objavljena u avgustu 2023, čime se naglašava obim finansijskih posledica po kompanije koje su napustile Rusiju
Zapadne firme izgubile više od 107 milijardi dolara zbog napuštanja ruskog tržištawww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Strane kompanije koje su napustile rusko tržište nakon početka vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine izgubile su više od 107 milijardi dolara zarade, pokazuje istraživanje Rojtersa.

Gubici su porasli za oko trećinu od poslednje rekapitulacije te agencije koja je objavljena u avgustu 2023, čime se naglašava obim finansijskih posledica po kompanije koje su napustile Rusiju.

Kako navodi ta agencija, oko 1.000 zapadnih kompanija je napustilo Rusiju tokom poslednje dve godine, ali više stotina njih i dalje posluje na ruskom tržištu.

Zapadne zemlje su zamrzle rusku imovinu u vrednosti od oko 300 milijardi dolara. Nemačka je nacionalizovala nekadašnju nemačku podružnicu "Gasproma", dok je "Rosnjeftovu" rafineriju u Švetu stavila pod kontrolu domaćih firmi.

Rusija je upozorila da će odgovoriti na navodni plan evropskih zemalja da otuđe profite od zamrznute ruske imovine, upozoravajući na katastrofalne posledice i nazivajući taj plan "pljačkom".

Zapadne banke su takođe zabrinute da bi zaplena ruske imovine mogla da ima izuzetno negativne posledice.

Moskva je već preuzela privremenu kontrolu nad delovima imovine zapadnih kompanija u Rusiji, a "RIA Novosti" procenjuju da bi u Zapad mogao da izgubi oko 288 milijardi dolara ako bi Rusija uvela kontramere.

image