Svet

Bilčik potvrdio da se neće kandidovati za novi mandat u Evropskom Parlamentu

Izbori za novi saziv Evropskog parlamenta biće održani od 6. do 9. juna ove godine
Bilčik potvrdio da se neće kandidovati za novi mandat u Evropskom Parlamentu© Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik neće se kandidovati za novi mandat na junskim izborima za EP, potvrđeno je danas Tanjugu u njegovom kabinetu.

Bilčik je nedavno objavio na svom Instagram nalogu da se već pet godina u EP bori za slobodnu Slovačku, protiv propagande i dezinformacija, za slobodne i nezavisne medije, odbranu demokratije od opasnog uplitanja iz inostranstva, kao i da radi na tome da dalje proširenje EU bude glavni politički prioritet.

Tada je dodao i da je svima koji su ga pitali da li će se ponovo kandidovati na evropskim izborima, koji će biti održani od 6. do 9. juna ove godine, odgovorio da hoće samo ako to ima smisla i njemu i biračima, ali da se takav scenario nije ostvario.

"Zato se neću kandidovati za poverenje naroda u Slovačkoj na junskim izborima za Evropski parlament", napisao je tada Bilčik.

Bilčik je izabran za poslanika Evropskog parlamenta 2019. na zajedničkoj listi Progresivne Slovačke i njegove partije "SPOLU" (sadašnja Demokrate), a za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju izabran je u oktobru 2019. godine.

Na tom mestu on je zamenio Dejvida Mekalistera.

image