Svet

Četvorodnevni protest u Jerusalimu: Pozivaju Vladu Netanjahua da podnesu ostavku

Postoji samo jedna stvar koja je važna za Netanjahua, a to je da ostane na funkciji, ocenio je opozicioni lider Jair Lapid
Četvorodnevni protest u Jerusalimu: Pozivaju Vladu Netanjahua da podnesu ostavku© AP Photo/Leo Correa/Tanjug

Demonstranti su se okupili u Jerusalimu uoči večernjih demonstracija kojima započinje četvorodnevni protest u glavnom gradu Izraela.

Organizatori protesta pozivaju premijera Benjamina Netanjahua i njegovu vladu da podnesu ostavku.

Oni zahtevaju da Izrael održi vanredne izbore i da čelnici zemlje pristanu na sporazum o taocima koji će dovesti do oslobađanja 130 zarobljenika koji se drže u Gazi od 7. oktobar.

Protesti će biti usredsređeni oko Kneseta, ali će se održavati i na drugim ključnim lokacijama, uključujući u blizini Netanjahuove rezidencije u Jerusalimu.

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid rekao je na protestu da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu jedino važno da ostane na funkciji, preneo je Rojters.

Lapid je optužio Netanjahua da se više fokusira na to da, kako je naveo, usreći svoje koalicione partnere, nego da pomaže građanima pogođenim ratom.

Lapid je istakao da Netanjahu vredno radi na zakonu kojim bi ultraortodoksni Jevreji bili oslobođeni služenja vojnog roka dok, kako je naveo, Izraelske odbrambene snage (IDF) traže još vojnika.

"Da je stoti, hiljaditi delić ove organizacione efikasnosti bio posvećen taocima ili evakuisanima ili rukovođenju ratom ili ekonomijom, naša situacija bi bila potpuno drugačija, ali postoji samo jedna stvar koja je važna za Netanjahua, a to je da ostane na funkciji", istakao je Lapid.

Inače, izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je rekao da je IDF spremna da deluje u Rafi, da evakuiše civilno stanovništvo i da distribuira humanitarnu pomoć.

"To je ispravna stvar da se radi na operativnom i međunarodnom planu", rekao je on.

Izraelski premijer je rekao da će biti potrebno vreme ali obećava da će da će bataljoni Hamasa u tom gradu biti eliminisani.

image
VV inauguration
banner