Svet

"Putinovi pomoćnici": Koje nemačke kompanije učestvuju u obnovi Marijupolja

Nekoliko nemačkih kompanija učestvuje u obnovi ruskog grada, što je šokiralo Nemce koji su ih nazvali "Putinovim pomoćnicima"
"Putinovi pomoćnici": Koje nemačke kompanije učestvuju u obnovi MarijupoljaGetty © Standart

Nakon što su ruske snage oslobodile Marijupolj, počela je obnova grada na Azovskom moru. Gradilišta su nikla po celom gradu, a stambeni blokovi izgrađeni od nule.

U obnovi grada učestvuju i nemačke kompanije, uključujući i firmu "Knauf" koja je svetski lider u proizvodnji gipsa i koja već duže vreme posluje u Rusiji, pokazalo je istraživanje političkog magazina "ARD Monitor".

List "Tagesšau" podseća da je osnivač kompanije, Nikolas Knauf bio počasni konzul više od dve decenije, a njegova firma zapošljava 4.000 ljudi u Rusiji i zarađuje milijarde.

U izjavi za "Monitor", iz kompanije navode da proizvode u Rusiji "isključivo za rusko tržište" i da poštuju sve mere EU. Kako građevinski materijal nije "pokriven" sankcijama EU, nemačka kompanija ne radi ništa nezakonito, ali "stručnjak za sankcije" Viktor Vinkler naglašava da je to "nebitno".

Čak i ako građevinski materijal nije u osnovi pokriven pravilima EU o sankcijama, kompanije moraju biti u stanju da "efikasno isključe da postoji vojna veza, bilo kakva vojna veza sa onim što isporučuju. Ovo ne mora nužno da bude ratni čin u užem smislu. Ali dovoljno je i da vojska, i ruska vojna dejstva, imaju indirektnu korist od onoga što rade", objasnio je ekspert.

On tvrdi da je "Knauf" svojim materijalom učestvovao u izgradnji stambene zgrade u saradnji sa ruskim Minnistarstvom odbrane što je "dokaz" navodnog "vojnog odnosa" nemačke kompanije i Moskve.

Poslovanje "Knaufa" osudio je i predsednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Roderih Kizeveter koji je rekao da se kompanija stavila "u službu rata koji je prekršio međunarodno pravo" i da je "zacementirala rusku moć na okupiranim teritorijama".

Iako su se nemački mediji i političari obrušili na "Knauf", optuživši firmu da je "Putinov pomoćnik", u Marijupolju radi i firma "VKB sistems" koja oprema fabrike za proizvodnju betonskih blokova i čiji je glavni akcionar ruski biznismen Viktor Konstantinovič Budarin koji, inače, nije stavljen na EU listu sankcionisanih lica. I VBK se našao na udaru kritika, ali mnogo manje nego svetski poznati "Knauf".

image