Svet

Austrijski kancelar: Nema mira bez Ruske Federacije

Mirno rešenje sukoba u Ukrajini je nemoguće bez dijaloga Kijeva i Moskve, ocenjuje Karl Nehamer
Austrijski kancelar: Nema mira bez Ruske Federacijewww.globallookpress.com © IMAGO/Isabelle Ouvrard

Kancelar Austrije Karl Nehamer izjavio je da se bez Rusije ne može postići napredak u rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba i da se ne slaže u potpunosti sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom oko pristupa rešavanju sukoba u Ukrajini, pozvavši ga da izbegava eskalaciju.

"Početak pregovaračkog procesa je neophodan da bi se utvrdile moguće opcije za rešavanje sukoba. Mirno rešenje je nemoguće bez dijaloga Kijeva i Moskve, jer neće biti mira bez Ruske Federacije", rekao je Nehamer za "Figaro".

Austrijski kancelar je dodao da se slaže u nameri da se postigne trajni mir, ali da se njegovi stavovi razlikuju u izboru puta za postizanje tog cilja.

"Zalažem se za princip predostrožnosti. Francuski predsednik je pristalica principa obuzdavanja", ukazao je Nehamer, komentarišući Makronovu izjavu o mogućem slanju francuskih trupa u Ukrajinu.

Priznao je da neki agresivni argumenti mogu izgledati ubedljivo, ali da je on zagovornik "principa predostrožnosti da se izbegne nekontrolisana eskalacija".

Francuski predsednik je krajem februara izjavio da će Pariz učiniti sve da spreči Moskvu "da pobedi u ovom ratu". Prema njegovim rečima, šefovi zapadnih zemalja razgovarali su o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus.

Komentarišući Makronove reči o slanju trupa u Ukrajinu, Kremlj je saopštio da bi takav razvoj događaja neminovno doveo do direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO-a.

image