Svet

Nehamer: Austrija neće pristati na pristupanje Ukrajine EU pod sadašnjim uslovima

Desničarska populistička FPO usprotivila se pregovorima sa Ukrajinom pred EU, a takođe je pozvala austrijsku vladu da stavi veto na povećanje višegodišnjeg finansijskog okvira EU, uključujući i fond za Ukrajinu
Nehamer: Austrija neće pristati na pristupanje Ukrajine EU pod sadašnjim uslovimaGetty © IMAGO/ALEX HALADA

Austrija neće pristati da počne pregovore sa Ukrajinom o pristupanju EU pod sadašnjim uslovima, izjavio je savezni kancelar Karl Nehamer tokom sastanka sa poslanicima Nacionalnog saveta u glavnom Odboru za pitanja EU austrijskog parlamenta.

"Austrija je uvek podržavala evropske integracije država Zapadnog Balkana. Sada, u znak solidarnosti, Ukrajini i Republici Moldaviji takođe treba ponuditi izglede za pristupanje", rekao je Nehamer i oštro se izjasnio protiv "brze procedure" za dve države.

Pored toga, naglasio je, potrebne su i unutrašnje reforme EU ako Unija želi da bude "sposobna" za proširenje, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu
Parlamenta.

"Austrija neće pristati na pregovore o pristupanju EU sa Ukrajinom pod sadašnjim uslovima, a posebno ne bi trebalo da bude favorizovanja prema Ukrajini u odnosu na Bosnu i Hercegovinu", rekao je Nehamer odgovarajući na pitanja poslanika FPO Petre Šteger, Kristijana Hafenekera i Aksela Kasegera, saopštila je pres služba austrijskog parlamenta.

Austrijski kancelar je podsetio i da se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije konsultovala sa predsednicima vlada zemalja članica pre nego što je pokrenula pitanje perspektive pregovora sa Ukrajinom o pridruživanju EU.

Petra Šteger kritikovala je planirano pooštravanje sankcija Rusiji. Prema njenim rečima, Rusija bi to zaobišla preko Indije i zabeležila privredni rast od 2,2 odsto, dok bi Evropa ostala "po strani".

"Ruska ekonomija raste zbog prelaska na ratnu ekonomiju, što uključuje milijarde državnih investicija u odbrambenu industriju", odgovorio je Nehamer.

Prema njegovim rečima, sankcije bi donele uspehe, posebno u oblasti visoke tehnologije i srodnih sistema naoružanja.

"Važno je zauzeti stav protiv Rusije ne samo u duhu solidarnosti sa Ukrajinom, već i posebno imajući u vidu samu austrijsku bezbednost", naveo je Nehamer.

On je istakao da je Austrija i dalje u skladu sa EU kada je u pitanju solidarnost sa Ukrajinom, ali bez narušavanja neutralnosti. Reč je pre svega o finansijskoj pomoći kako bi se održala celovitost Ukrajine, dodao je.

Pres-služba Nacionalnog saveta je saopštila da je tema početka pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji izazvala debatu u parlamentarnom odboru, gde su pozvani kancelar Karl Nehamer i šef Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Desničarska populistička Austrijska slobodarska partija (FPO) usprotivila se pregovorima sa Ukrajinom pred EU, a takođe je pozvala austrijsku vladu da stavi veto na povećanje višegodišnjeg finansijskog okvira EU, uključujući i fond za Ukrajinu.

Poslanici ove desničarske stranke zatražili su od savezne vlade da zahteva ukidanje sankcija Rusiji na nivou EU.

Međutim, ovaj predlog je dobio samo glasove Slobodarske partije.

Na pitanje potpredsednice Poslaničkog kluba Zelenih Eve Ernst-Džidžić i člana opozicione liberalne partije NEOS Helmuta Brandstatera o pristupu zamrznutoj ruskoj imovini, ministar inostranih poslova Aleksandar Šalenberg je rekao da EU insistira na vladavini prava i da ne bi trebalo da dozvoli da bude uvučena u donošenje odluka koje su, po njegovom mišljenju, sporne.

Šalenberg je takođe naglasio da "ruski ratni zločini ne bi trebalo da prođu nekažnjeno" i izvestio o pripremama međunarodnih pravosudnih organa za tu svrhu.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila Evropskom savetu da otvori pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU.

Takođe je preporučila, pod određenim uslovima, otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i davanje statusa zemlje kandidata Gruziji.

Evropski savet bi 14. decembra trebalo da razmotri pitanje početka pregovora o pristupanju Ukrajine EU.

image