Svet

"Tagesšpigl": Ukrajinci razočarani zbog "autoritarnog Zelenskog", umorni od nerealne slike sa fronta

List je podsetio da je general Zalužni i dalje popularniji među Ukrajincima od Zelenskog
"Tagesšpigl": Ukrajinci razočarani zbog "autoritarnog Zelenskog", umorni od nerealne slike sa fronta© Roman Pilipey/Getty Images

Neuspeh ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ispuni svoja izborna obećanja, doprineo je da javnost postane razočarena, tvrdi "Tagesšpigl".

Kako piše nemački list, podrška građana lideru Ukrajine sve više opada jer ga u sve većoj meri doživljavaju kao autoritarnog vladara.

U članku objavljenom u subotu, "Tagesšpigl" je podelio ocenu naklonjenosti Zelenskom koja je, sa više od 80 odsto, "nedavno pala na 61 odsto".

Medij se poziva na nova istraživanja javnog mnjenja Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju.

Ukrajinski šef države je, kako se dodaje, u prvim mesecima od izbijanja sukoba sa Rusijom 2022. godine, uživao mnogo veću podršku, čak više od 80 odsto građana.

U januaru je "Njujork tajms" izvestio da su Ukrajinci sve više umorni od narativa vlade koji se "guraju na TV", te da formiraju "nerealnu sliku na frontu".

Početkom marta, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko otvoreno je kritikovao odluku Zelenskog da otpusti glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. Kličko je takođe više puta optuživao ukrajinskog predsednika za autoritarne namere.

"Tagesšpigl" je citirao Stefana Majstera, stručnjaka za istočnu Evropu u istraživačkom Institutu nemačkog saveta za spoljne odnose, koji je rekao da ukrajinsko društvo postaje sve kritičnije prema autoritarnim tendencijama  vlade Zelenskog.

Prema Majsteru, Ukrajinci su razočarani neuspehom predsednika da ispuni obećanja koja je dao tokom kampanje pre pet godina, uključujući i ono da će uspostaviti mir u zemlji i iskoreniti korupciju.

Vladimir Panioto, šef Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, rekao je nemačkim novinarima da je poverenje javnosti u čitav tim Zelenskog, takođe značajno opalo.

Prvi petogodišnji mandat Zelenskog treba da se završi 20. maja, iako je on odbacio ideju održavanja predsedničkih izbora, pozivajući se na vanredno stanje.

"Bez obzira na to, Zelenski je bio zauzet rekonstrukcijom svoje administracije i nastojao da ukloni ličnosti koje uživaju značajnu podršku javnosti, sa ciljem da ih zameni onima koji su mu lojalni i nemaju izražene političkea ambicije, piše "Tagesšpigl".

List je podsetio da je general zalužni i dalje popularniji među Ukrajincima od Zelenskog.

"Ukrajinski predsednik pokušava da izbegne moguće rivale kako ne bi postali politički opasni po njega", naveo je Majster.

image