Svet

Kako kineski pamuk ometa NATO naoružavanje Ukrajine

Pokušaji Zapada da ojačaju ukrajinsku vojsku doveli su do porasta potražnje za municijom – i nestašice sirovina
Kako kineski pamuk ometa NATO naoružavanje UkrajineGetty © SOPA Images / Contributor

Evropski proizvođači naoružanja upozorili su da oslanjanje na kineski pamuk koji se koristi u proizvodnji baruta ugrožava njihove mogućnosti da prošire proizvodnju i samim tim, pomognu Ukrajini.

Pamučni lint (kučina), nusproizvod i primarni sastojak potreban za proizvodnju nitroceluloze, koristi se u artiljerijskim granatama i drugim eksplozivima.

Potražnja za municijom je porasla jer Ukrajina troši granate velikom brzinom, a proizvodni kapaciteti Zapada, od ranije ograničeni, sada su pod još većim pritiskom zbog nedostatka nitroceluloze.

Vodeći proizvođači oružja, uključujući švedski "Sab" i nemački "Rajnmetal", upozorili su da je Evropa previše zavisna od linta iz Kine, koja čini nešto manje od polovine globalne trgovine.

Armin Paperger, izvršni direktor "Rajnmetala", vodećeg proizvođača municije, rekao je za "Fajnenšel tajms" da se Evropa oslanja na Kinu za "više od 70 odsto" svog pamučnog linta.

"Postoji rizik (da bi Kina iz geopolitičkih razloga mogla da ograniči izvoz linta). I to je razlog zašto kupujemo što je više moguće da bismo popunili svoje zalihe", rekao je on.

EU pokušava da poveća proizvodnju granata od 155 mm na 1,4 miliona godišnje kako bi popunila zalihe država članica, koje su iscrpljene slanjem municije Kijevu i koje ne mogu da se izbore sa superiornim ruskim proizvodnim kapacitetima.

"Postoji ogroman nedostatak nitroceluloze, što izaziva poteškoće na drugim mestima u industriji. Nedostatak samo naglašava potrebu za jačanjem odziva i sposobnosti odbrambene industrije Evropske unije da obezbedi blagovremeno snabdevanje Evrope municijom i projektilima", rekao je jedan neimenovani direktor odbrambene industrije.

Međunarodni trgovinski centar navodi da Kina čini skoro polovinu pulpe pamučnog linta kojom se trguje na globalnom nivou. Najveći uvoznici materijala su Nemačka, Švedska i Belgija.

Kompanije su upozorile da će biti teško brzo povećati proizvodnju eksploziva dok zavise od kineskih izvora i da postoji opasnost da bi Kina mogla da ograniči izvoz tog materijala ako se odnosi pogoršaju.

Iz "Saba" navode da oslanjanje na Kinu "može da predstavlja povećan rizik u budućnosti, jer i mi i industrija povećavamo kapacitete i proizvodnju u Evropi".

Zabrinutost u vezi sa zalihama pamučnog linta dolazi u trenutku kada Nemačka i druge evropske zemlje pokušavaju da diverzifikuju i "derizikuju" svoje snabdevanje ključnim materijalima i pronađu druge partnere umesto Kine, koja je decenijama bila jeftina i pouzdana destinacija za spoljne poslove.

Rusija, koja takođe povećava proizvodnju municije, povećala je uvoz nitroceluloze iz Kine u poslednje dve godine. Njegove kupovine iz Kine skočile su sa 3,4 miliona dolara u 2022. na 7,18 miliona u prvih 10 meseci 2023, prema podacima o uvozu koje je pregledao britanski RUSI.

Iz "Saba" navode da će kompanije na duge staze možda morati da razmotre alternativne načine proizvodnje materijala kako bi osigurale evropski "ekosistem municije".

Šef švedske grupe Mikael Johanson rekao je za "Fajnenšel tajms" da je nitroceluloza primer kako će odbrambene kompanije morati da izgrade nove lance snabdevanja u "multipolarnom svetu" gde "neće biti prisutan samo poredak zasnovan na zapadnim pravilima".

"Moramo da razmišljamo o zemljama istomišljenika i sa kim možemo da radimo dugoročno, kome možemo da verujemo", rekao je on.

Cela poenta je, navode iz "Rajnmetala", da "Evropa dugoročno bude nezavisna" od kineskog uvoza.

image