Svet

Netanjahu odbija pozive stranih lidera, traži od vojske da predloži iranske mete

IDF odlaže ofanzivu na Rafu zbog iranskog udara
Netanjahu odbija pozive stranih lidera, traži od vojske da predloži iranske mete© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izrael odlučan da odgovori na napad Irana, ali tek treba da odluči o vremenu i obimu.

Teheran upozorava da ne želi tenzije, ali da će izvesti snažniji napad ukoliko Tel Aviv ili Vašington uzvrate na njihov udar.

UN, Rusija i Kina upozoravaju na opasnost od eskalacije krize na Bliskom istoku, a SAD da učestvuju u diplomatskim naporima da se spreče dalji sukobi.

Održana hitna sednica SB UN – predstavnik SAD zatražio da svih 15 članica jednoglasno osude iranski napad.

IDF odlaže ofanzivu na Rafu zbog krize sa Teheranom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na uzdržanost – strahujući od eskalacije nakon iranskih napada na Izrael.

"Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte više rata", rekao je Antonio Gutereš Savetu bezbednosti. "Bliski istok je na ivici. Narod u regionu suočava se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba punog obima. Sada je vreme za smirivanje i deeskalaciju".

Iranski izaslanik UN-a Amir Saeid Iravani odgovorio je rekavši da Islamska republika koristi svoje "inherentno pravo na samoodbranu" i "nema izbora" osim da deluje.

On je insistirao da njegova zemlja "ne traži eskalaciju ili rat", već da će odgovoriti na svaku "pretnju ili agresiju".

Američki predsednik Džozef Bajden u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao je da SAD neće učestvovati ni u kakvim ofanzivnim akcijama protiv Irana.

Ni ostali zapadni lideri ne daju podršku Izraelu za dalju eskalaciju nasilja na Bliskom istoku.

Sve najnovije vesti o sukobu između Irana i Izraela mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

 

  • 15. apr 2024 • 21:15

    21:15

    Netanjahu "isključio" telefon

  • 20:19

    Bela kuća protiv rata u regionu

    Sjedinjene Države ne žele veći sukob na Bliskom istoku i ne žele da se suprotstave Iranu, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

    "Ne tražimo veći rat u regionu i ne tražimo sukob sa Iranom", kazao je Kirbi u razgovoru sa novinarima televizijskog kanala Ej-Bi-Si.

    Odgovarajući na pitanje da li je američki predsednik Džozef Bajden uspeo da ubedi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne odgovara na iranske udare, Kirbi je rekao da "izraelske vlasti same treba da odluče o odgovoru na napad".

  • 20:03

    Palestinski Crveni polumesec: Izraelski doseljenici ubili dvojicu Palestinaca

    Izraelski doseljenici ubili su dvojicu Palestinaca u sukobu u blizini sela Akraba na severu Zapadne obale, saopštila je organizacija Palestinski Crveni polumesec.

    Neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnik izjavio je za Vojni radio da su dvojicu Palestinaca "verovatno ubili jevrejski doseljenici", što potvrđuje i izveštaje palestinskih medija, prenosi "Tajms of Izrael".

    Smrtonosno nasilje koje sprovode jevrejski naseljenici ponovo je poraslo poslednjih dana nakon što su, prema tvrdnjama izraelskih odbrambenih snaga, "palestinski teroristi" prošlog vikenda ubili četrnaestogodišnjeg izraelskog tinejdžera Binjamina Ahimaira.

  • 20:00

    Američke letelice spremne da odbiju nove iranske napade

    SAD su i dalje spremne da odbiju napade iranskih bespilotnih letelica nad Izraelom, prenosi "En-Bi-Si njuz" , pozivajući se na neimenovane izvore.

    "Naše snage ostaju spremne da pruže dodatnu odbrambenu podršku i zaštitu američkim snagama koje deluju u regionu", rekao je neimenovani vojni zvaničnik.

    Uprkos relativnom oprezu koji zagovaraju zvaničnici SAD, američke snage u regionu nastaviće da obaraju iranske bespilotne letelice usmerene ka Izraelu, rekao je on.

  • 19:56

    Iranski mediji objavili snimke lansiranja dronova koji su učestvovali u napadu na Izrael

  • 19:53

    Erdogan pozvao islamski svet da pojača svoje napore po pitanju Gaze

    Islamski svet mora da pojača zajedničke napore i zaustavi krvoproliće u Pojasu Gaze, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom telefonskog razgovora sa katarskim emirom šeikom Tamimom ibn Hamedom el Tanijem.

    "Tokom telefonskog razgovora lideri su pričali o odnosima Turske i Katara, globalnim i regionalnim pitanjima, izraelskim napadima na Gazu i humanitarnoj situaciji. Predsednik Erdogan je rekao da islamski svet mora intenzivirati zajedničke napore da zaustavi ove brutalne napade Izraela i osigura kažnjavanje Izraela za zločine protiv čovečnosti", saopštila je kancelarija turskog lidera.

  • 19:35

    Bajden pozvao na prekid vatre u Pojasu Gaze

    Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na prekid vatre u Pojasu Gaze, što bi, kako je rekao, sprečilo eskalaciju vojnog sukoba. 

    O tome pročitajte više u odvojenoj vesti.

  • 19:30

    Američko ministarstvo spoljnih poslova osudilo pogibiju maloletnog Izraelca

    Stejt department je danas oštro osudio pogibiju Izraelca Binjamina Ahimaira starog 14 godina izražavajući saučešće njegovoj porodici i prijateljima, kao i izraelsko nasilje nad Palestincima koje je nastalo kao rezultat smrti Ahimaira.

    "Zabrinuti smo zbog nasilja nad palestinskim civilima i njihovom imovinom koje je usledilo na Zapadnoj obali nakon Ahimairovog nestanka. Rezultat nasilja nad palestinskim civilima nakon nestanka četrnaestogodišnjeg Izraelca su desetine povređenih, materijalna šteta i ubistva dvojice Palestinaca, Džihada Abu Alije starog 25 i Omara Ahmada Abdulganija Hameda starog 17 godina. Najoštrije osuđujemo ova ubistva, naše misli su sa njihovim najmilijima", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

  • 19:27

    Sunak: G7 radi na paketu mera usmerenih protiv Irana

    Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada raketama i dronovima na Izrael, izjavio je danas britanski premijer Riši Sunak.

    "Radimo užurbano sa našim saveznicima da vidimo koje korake možemo zajedno da preduzmemo i da na koordinisan način sprečimo i osudimo ono što Iran radi", rekao je Sunak u parlamentu, nakon razgovora lidera G7 tokom vikenda, prenosi je Rojters.

    Sunak je dodao i da bi koordinacija bilo kakvih mera, koje bi mogle uključivati sankcije, među saveznicima osigurale maksimalan uticaj na Iran i one koji bi mogli biti sankcionisani.

  • 18:44

    I Francuska pozvala na razgovor ambasadora Irana da bi osudila napad na Izrael

    Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi osudillo napad Irana na Izrael.
    Francuska je najoštrije osudila napad, navodi se u saopštenju Ministarstva, u kojem se dodaje da Francuska radi sa svojim partnerima na deeskalaciji situacije i poziva sve na uzdržanost, preneo je Rojters.

    I belgijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da je pozvalo na razgovor iranskog ambasadora da mu saopšti da osuđuje iranski napad na Izrael.

    "Ovaj napad ugrožava i regionalnu stabilnost i stanovništvo na Bliskom istoku i odvodi nas dalje od mira. Pozivam sve strane da ispolje najveću suzdržanost", rekla je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Lahbib.

    Prethodno je i Nemačka pozvala na razgovor iranskog ambasadora posle napada Teherana raketama i dronovima na Izrael tokom vikenda, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.

image