Svet

Tramp stigao u sud: Počinje prvo u istoriji suđenje američkom predsedniku za krivično delo

Bivši predsednik se tereti da je navodno falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj aferi, što je Tramp negirao i optužbe ocenio kao politički motivisane
Tramp stigao u sud: Počinje prvo u istoriji suđenje američkom predsedniku za krivično delo© Tanjug/Jefferson Siegel/Pool Photo via AP

Bivši predsednik SAD Donald Tramp stigao je u sudnicu na Menhetnu u Njujorku gde danas počinje prvo u istoriji suđenje jednom američkom predsedniku, po optužnici za krivično delo.

Tramp se tereti da je navodno falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle - Stormi Danijels, preko advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi, preneo je "Glas Amerike".

Tramp je sve optužbe negirao i ocenio ih kao politički motivisane.

Optužnica koju je podigao tužilac Alvin Brag, u 34 tačke tereti Trampa za falsifikovanje poslovnih dokumenata i prva je optužnica za krivično delo protiv jednog američkog predsednika, preneo je Tanjug.

Tužilaštvo navodi da je Tramp falsifikovanjem ovih dokumenata navodno  želeo da prikrije uticaj na izbornu kampanju 2016, odnosno umanji štetu koja bi nastala otkrivanjem navodnih afera.

Prema navodima tužilaštva, Tramp je preko svog tadašnjeg advokata Majkla Koena platio 130.000 dolara glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, čije je pravo ime Stefani Kliford, kako u javnosti ne bi govorila o njihovoj aferi. Tramp je taj novac u poslovnim knjigama prikazao kao troškove za advokata.

Preko Koena je, navodno, ugovorio isplatu od 150.000 dolara "Plejboj" zečici Karen Mekdugal, koja je trebalo da ide i preko urednika magazina "Nešenal inkvajer", podseća AP. Sve se to dešavalo 2016. kada je Tramp bio u kampanji za predsednika SAD.

Tužilaštvo tvrdi da je novac Stormi Danijels plaćen pošto su 2016. u javnost procureli snimci u kojima se Tramp hvalio detaljima (što je on kasnije opisao kao "razgovor iz muške svlačionice"), podseća Rojters. Ti snimci su zabrinuli čelnike njegove kampanje, jer su mogli loše da utiču na žene među njegovim glasačima.

Trampovi advokati su rekli da je dao novac Danijels kako bi sebe, svoju kompaniju i porodicu poštedeo javnog sramoćenja, a ne da bi spasio svoju kampanju.

Optužnica je podignuta u martu 2023. godine, a početak suđenja bio je zakazan za 25. mart 2024. godine. Međutim, spor je više puta odlagan jer je Trampov tim tražio još vremena za prikupljanje dodatne dokumentacije.

Proces počinje izborom porote, 12 ljudi koji će odlučiti da li je Tramp kriv po tačkama optužnice.

image