Svet

Izrael poziva više od 30 zemalja da uvedu sankcije iranskom raketnom programu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac takođe traži da te zemlje priznaju Korpus islamske revolucionarne garde kao "terorističku organizaciju"
Izrael poziva više od 30 zemalja da uvedu sankcije iranskom raketnom programuGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao je "32 zemlje" da uvedu sankcije iranskom raketnom programu i da proglase Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) terorističkom organizacijom.

Kac je to objavio na društvenoj mreži Iks, ne precizirajući kojim se konkretnim zemljama obraća.

On je istakao da uporedo sa vojnim odgovorom na lansiranje raketa i dronova, vodi i diplomatsku ofanzivu na Iran.

"Jutros sam poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao sa desetinama ministara spoljnih poslova i ličnosti iz celog sveta pozivajući ih da uvedu sankcije iranskom raketnom programu i da se Korpus islamske revolucionarne garde proglasi terorističkom organizacijom, kako bi se zaustavio i oslabio Iran", naveo je Kac.

Kac je istakao da Iran mora da "bude zaustavljen sada, pre nego što bude kasno".

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi izjavio je ranije da će Izrael odgovoriti na iranski napad.

"Pripremili smo se za ovo, imamo dobre odbrambene sisteme, znamo kako da snažno delujemo protiv Irana na bližim i udaljenim mestima", naveo je Halevi, a preneo "Tajms of Izrael".

Halevi je naglasio da je od početka rata u Pojasu Gaze, Iran pokušavao da se sakrije od direktnog učešća u tom sukobu, ali da se zna da Teheran usmerava i finansira svoje zastupnike u regionu, od militantne grupe Hezbolah u Libanu, preko Judeje i Samarije do Jemena.

image