Svet

Zelenski: Tražićemo sastanak Saveta Ukrajina–NATO

On je posebno zahvalio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za inicijativu i "odgovarajuću međunarodnu komunikaciju"
Zelenski: Tražićemo sastanak Saveta Ukrajina–NATOGetty © STR/NurPhoto

Ukrajina će tražiti sazivanje sastanka Saveta Ukrajina-NATO u vezi sa odbranom vazdušnog prostora, snabdevanjem sistemima PVO i odgovarajućim raketama, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u večerašnjoj video-poruci, prenosi Tanjug.

"Sada aktivno radimo na tome da prvi Globalni samit mira u junu bude efikasan. Zahvaljujemo svim liderima i državama koje su izrazile spremnost da učestvuju na samitu u Švajcarskoj", istakao je Zelenski.

On je posebno zahvalio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za inicijativu i "odgovarajuću međunarodnu komunikaciju", kao i za signale koji su se mogli čuti iz Pekinga.

"Kina zaista može pomoći u obnavljanju pravednog mira za Ukrajinu i stabilnosti u međunarodnim odnosima. Samit u Švajcarskoj nudi svima nama nudi šansu da se uverimo da Povelja UN, njeni ciljevi i principi zaista funkcionišu", zaključio je Zelenski.

Podsećanja radi, ukrajinska vojska se već nekoliko meseci suočava nedostatkom artiljerijske i municije za sisteme PVO, što je rezultiralo velikim gubicima i povećanju stepena efikasnosti ruskih raketnih napada u dubini ukrajinske teritorije.

image