Svet

Nekom rat, nekom brat: Vlasnik češke kompanije postao milijarder zbog sukoba u Ukrajini

Od početka SVO, kompanija je Kijevu isporučila oko 100 obnovljenih osnovnih borbenih tenkova T-72, dok je samo proizvodnja municije u CSG-u porasla za više od deset puta
Nekom rat, nekom brat: Vlasnik češke kompanije postao milijarder zbog sukoba u UkrajiniGetty © Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency

Vlasnik i predsednik "Čehoslovačke grupe" (CSG), Mihal Strnad, postao je milijarder, zahvaljujući profitu od rusko-ukrajinskog sukoba, prenosi "Blumberg".

Pomenuti gigant češke odbrambene industrije zabeležio je porast prihoda za vreme sukoba, pri čemu je profit povećan skoro dva puta u 2022. godini i to na oko milijardu dolara, dok se protekle godine ponovo skoro udvostručio, dostigavši 1,9 milijardi dolara. Jedna od podružnica konglomerata - "Ekskalibur armi" - u velikoj meri je doprinela profitu, proizvodnjom municije, kao i izradom novog i obnavljanjem starog sovjetskog naoružanja.

Od početka SVO, kompanija je Kijevu isporučila oko 100 obnovljenih osnovnih borbenih tenkova T-72, dok je samo proizvodnja municije u CSG-u porasla za više od deset puta, pri čemu se njena radna snaga skoro utrostručila i dostigla broj od 10.000 zaposlenih u proizvodnim postrojenjima smeštenim u osam zemalja, piše "Blumberg".

Proizvođač naoružanja i vojne opreme se raduje zbog profita koji će ostvariti od rusko-ukrajinskog sukoba u godinama koje dolaze, i čini se da je veoma otvoren u vezi sa tim.

"Najveća potražnja za oružjem u Evropi od kraja Hladnog rata ostaje tu. Čak i da se rat završi sutra, bile bi potrebne godine da se popune prazne zalihe, a da ne pominjemo pritisak da se poveća potrošnja za odbranu i proizvodnja", rekao je Strnad i dodao: "Uveren sam da će još dugo biti velika potražnja".

Inače, kompaniju je osnovao Strnadov otac, Jaroslav 1995. godine, koji je prvobitno nastojao da nabavi rashodovanu vojnu opremu od bivših članica Varšavskog pakta – tj. novopridruženih članica NATO-a – da bi je pretvorio u otpad i prodao. Ispostavilo se, međutim, da je pravi profit bio u poslovanju sa oružjem koje je upotrebljivo, pri čemu je kompanija odmah otkrila veliku potražnju za rezervnim delovima, kao i za obnovljenim sredstvima vojne opreme iz ere Sovjetskog Saveza.

image