Svet

Istraga nemačkih medija: Misteriozno nestali biznismen je živ i zdrav u Moskvi – sa ljubavnicom

Nemačko-američki tajkun Karl-Erivan Haub, nestao u aprilu 2018. tokom skijanja u Cermatu, u Švajcarskoj
Istraga nemačkih medija: Misteriozno nestali biznismen je živ i zdrav u Moskvi – sa ljubavnicomGetty © Sean Gallup/Getty Images

Nemački milijarder koji je pre šest godina nestao pod misterioznim okolnostima ispod švajcarskog vrha Materhorn, možda je živ i boravi sa navodnom ljubavnicom u Moskvi, tvrdi istraga medijskog konglomerata RTL i nemačkog portala "Štern".

Nemačko-američki tajkun Karl-Erivan Haub nestao je u aprilu 2018. u Cermatu, u Švajcarskoj. Haub je poslednji put viđen kako se vozi žičarom sam, što je njegov trener skijanja smatrao neobičnim za čoveka koji je inače uvek držao do bezbednosti, nakon čega se nikad nije vratio u svoj hotel, piše "Dejli mejl".

Šestodnevna potraga za njegovim telom multimilijardera nije dala rezultata, a nekadašnji direktor i delimični vlasnik nemačkog lanca supermarketa "Tengelman grupa" je proglašen mrtvim tri godine kasnije.

Njegov mlađi brat Kristijan se 2021. godine zakleo na sudu da ne postoje naznake da je Karl-Erivan živ.

Međutim, RTL nakon nove istrage tvrdi da je otkrio Hauba kako živi sa mnogo mlađom "ljubavnicom", Ruskinjom Veronikom Ermilovom.

Kristijan je sada pod istragom tužilaštva u Kelnu zbog sumnje da je davao lažne izjave pod zakletvom, preneo je RTL. Mlađi brat nemačkog milijardera koi je preuzeo kontrolu nad "Tengelman grupom" nakon nestanka, tvrdio je da je angažovao privatnu istražiteljsku kompaniju da ispita "glasine" prema kojima je Karl-Erivan još uvek živ.

Njegov advokat Mark Binc rekao je nemačkom listu "Cajt" da od optužbe "nema ništa".

Kao na filmu

RTL tvrdi da je Karl-Erivan zvao Ermilovu 13 puta pre nestanka, te da sumnja da su se tokom poziva možda pripremali za sceniranje nestanka.

Nemački mediji navode da Ermilova radi kao direktor za marketing u sanktpeterburškoj turističkoj agenciji specijalizovanoj za skijaše i planinare. 

U istrazi koju je pokrenuo "Tengelman" se ističe da se od 2008. godine nadalje u više navrata dešavalo da Haub i Ermilova borave u istim ruskim gradovima, a jednom i u azerbejdžanskoj prestonici. 

Povrh toga, istražitelji su sugerisali da ona "možda radi za rusku domaću tajnu službu FSB", ali priznaju da se takve tvrdnje "ne mogu dokazati".

Novinarka RTL Liv fon Betiher spekulisala je da je do Haubovovog nestanka došlo zbog "poslovanja sa Rusijom ili ruskim partnerima koje je moglo da ga dovede u nevolje na Zapadu.

U istrazi RTL i "Šterna" se takođe navodi da je Karl-Erivan neposredno pre nestanka zvao i ruskog bankara Andreja Suzdaljceva, a takođe navode da je među njegovim poslovnim partnerima bio i ruski oligarh Sergej Grišin, koji je preminuo u martu ove godine, ali o čijoj sahrani, kažu, nema detalja.

Betiher je u intervjuu za "Velt" takođe spekulisala da je Haub mogao raditi za ruske vlasti.

"Mogao je da deluje kao neka vrsta agenta za ostvarivanje ruskog uticaja u Nemačkoj", rekla je ona i dodala da se njegov nestanak dogodio u trenutku kada je kompaniji "'Tengelman' išlo prilično loše... a širila se u Rusiji".

image
VV inauguration
banner