Svet

Švajcarski parlament odbio pridruživanje grupi za sankcije protiv Rusije

Sa 101 glasom protiv i 80 glasova za, donji dom je odbio pridruživanje grupi koju su 2022. godine osnovale SAD, Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Evropska komisija
Švajcarski parlament odbio pridruživanje grupi za sankcije protiv RusijeGetty © Bildagentur-online/Universal Images Group via Getty Images

Donji dom švajcarskog parlamenta odbio je danas predlog Zelene partije kojim bi se Švajcarska pridružila međunarodnoj grupi REPO za uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Sa 101 glasom protiv i 80 glasova za, donji dom je odbio pridruživanje grupi koju su 2022. godine osnovale SAD, Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Evropska komisija, prenosi Rojters.

Vlada je prethodno preporučila da se Švajcarska ne pridružuje grupi REPO, a ministar privrede Bet Jans je rekao da se prednost takve odluke ogleda u mogućnosti Švajcarske da organizuje mirovni samit za tekući sukob Rusije i Ukrajini.

Rusija je već odbila da učestvuje na tom samitu, navodeći da je Švajcarska odbacila svoju deklarisanu neutralnost učestvovanjem u sankcijama EU protiv Moskve.

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije čiji je cilj promovisanje tzv. mirovnog plana predsednika Vladimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Rusija insistira da je za mir neophodno da zapadne države prihvate "novu stvarnost na terenu", dok Ukrajina insistira na potpunom povratku njene teritorije i povlačenju ruske vojske.

image
VV inauguration
banner