Svet

Modi protiv Gandija: Indija izlazi na izbore

Najmnogoljudnija zemlja na svetu danas počinje prvu fazu izbora koji će trajati do 4. juna
Modi protiv Gandija: Indija izlazi na izbore© Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Indija danas počinje prvu od sedam faza parlamentarnih izbora, koji će trajati do 4. juna, a na kojima će pravo glasa imati 968 miliona ljudi, što je više od stanovništva EU, SAD i Rusije zajedno. Na izbore izlazi čak deset odsto svetske populacije, a pred njima je zadatak da izaberu 543 člana donjeg doma parlamenta čiji će mandat trajati narednih pet godina.

Ovi izbori se smatraju jednim od najznačajnijih u istoriji Indije i testiraće granice političke dominacije premijera Narendre Modija.

Ako Modi koji je na vlasti deset godina i sada pobedi, on će biti tek drugi indijski lider koji će zadržati vlast i tokom trećeg mandata, posle Džavaharlala Nehrua, prvog premijera zemlje.

Njegov najžešći protivnik i ključni borac Kongresa je Rahul Gandi, 52-godišnji potomak najstarije političke dinastije Indije; njegov pradeda Džavaharlal Nehru, njegova baka Indira Gandi i njegov otac Radživ Gandi, svi su bili premijeri Indije. Sam Gandi, međutim, nikada nije bio ministar u saveznoj ili državnoj vladi. On je dao ostavku na mestu šefa stranke nakon neuspeha na izborima 2019.

Većina anketa predviđa pobedu Modija i njegove hinduističke nacionalističke partije Bharatija džanata, koji se bore protiv širokog opozicionog saveza predvođenog Indijskim nacionalnim kongresom regionalnim strankama.

Indijski lider, koji uživa ogromnu popularnost među 1,4 milijarde stanovnika Indije, ovog puta cilja na dvotrećinsku većinu.

Njegova partija se nada ubedljivoj pobedi zahvaljujući svojim popularnim socijalnim programima, za koje kaže da su poboljšali pristup čistim toaletima, zdravstvenoj zaštiti i gasu za kuvanje, kao i da su siromašnima obezbedili besplatno žito.

image
VV inauguration
banner