Svet

Kina: Najveća reorganizacija vojske od 2015. godine

Nove snage će pružiti "ključnu podršku u koordinaciji izgradnje i korišćenja sajber informacionog sistema", poručio je Si Đinping
Kina: Najveća reorganizacija vojske od 2015. godineGetty © Dennis Degnan

Kineski predsednik Si Đinping naredio je najveću reorganizaciju vojske od 2015. godine.

Kina će ukinuti Strateške snage za podršku, koje su stvorene pre više od osam godina sa ciljem poboljšanja sposobnosti u svemiru, sajber, političkom i elektronskom ratovanju, prenosi agencija Sinhua.

Umesto njih, biće formirane Snage za informacionu podršku. Vazdušno-kosmičke i sajber jedinice koje su ranije bile u sastavu Snaga za stratešku podršku sada će biti organizaciono paralelne sa novostvorenim Snagama za informatičku podršku, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kineski lider Si Đinping rekao je da će nove snage pružiti "ključnu podršku u koordinaciji izgradnje i korišćenja sajber informacionog sistema".

Kako piše "Blumberg", do reforme dolazi u pipavom geopolitičkom trenutku, kada se Peking bori sa SAD za "globalnu prevlast", a sajber ratovanje postaje ključni front.

SAD, Velika Britanija i Novi Zeland optužili su Kinu prošlog meseca da sponzoriše zlonamerne sajber aktivnosti u cilju targetiranja demokratskih institucija.

Najnovija rekonstrukcija usledila je posle sveobuhvatne čistke vojnog establišmenta koju je sproveo Si prošle godine.

image
VV inauguration
banner