Svet

"Fajnenšel tajms": Kineska vojna sposobnost raste brže od njenog budžeta za odbranu

Zvanični budžet povećan je za 7,2 odsto, ali stručnjaci kažu da je stvarna potrošnja veća
"Fajnenšel tajms": Kineska vojna sposobnost raste brže od njenog budžeta za odbranuGetty © Kevin Frayer / Stringer

Kada je Kina ove sedmice objavila svoj nacrt budžeta, njen ciljni izdatak za odbranu nije otkrio koliko će ta zemlja zaista potrošiti na Narodnooslobodilačku vojsku.

Zvanični budžet za odbranu povećaće se ove godine za 7,2 odsto. Stručnjaci veruju, međutim, da ova brojka prikriva mnogo veći podsticaj vojsci koju lider Si Đinping nastoji da transformiše u moćniju silu, piše "Fajnenšel tajms".

"Si je govorio o potrebi da se ubrza modernizacija odbrane i insistira na reformama koje omogućavaju ekonomiji da podrži ratno stanje. To zahteva više, a ne manje resursa", kaže Taj Ming Čeung, direktor Instituta za globalni konflikt i saradnju na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

Međunarodni analitičari kineske vojske slažu se da ukupni vojni rashodi Pekinga daleko premašuju njegov zvanični budžet za odbranu, koji ne uključuje vojna istraživanja i razvoj, neke nabavke, paravojne snage i obalsku stražu.

"Naše procene sugerišu da je ukupna vojna potrošnja oko 30-35 odsto veća od zvaničnog budžeta", rekao je Nan Tijan, istraživač koji prati kinesku vojnu potrošnju na Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stokholmu.

Čeung, koji već dugi niz godina istražuje kineski odbrambeno-industrijski kompleks i vojne nabavke, kaže da se nakon opsežnog istraživanja i razvoja u protekle tri decenije, proizvodnja brojnih sistema poput projektila, borbenih aviona i ratnih brodova sada zahuktala.

Ovo ukazuje na potrebu za većom potrošnjom van zvaničnog budžeta za odbranu. "Pretpostavio bih da je to barem dvocifrena (na godišnjem nivou) stopa ukupnog ukupnog rasta", rekao je on.

image