Svet

MMF: Uprkos sankcijama, ruska ekonomija dokazala svoju stabilnost

Predviđamo rast ruske ekonomije i ove godine, s obzirom da je premašila očekivanja za 2023. godinu, ocenio je direktor Evropskog odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda Alfred Kamer
MMF: Uprkos sankcijama, ruska ekonomija dokazala svoju stabilnost© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Tokom protekle dve godine, u kontekstu sankcija koje su uvele brojne zemlje, ruska ekonomija je dokazala svoju stabilnost, izjavio je direktor Evropskog odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alfred Kamer, komentarišući ekonomski razvoj regiona.

"Predviđamo rast ruske ekonomije ove godine, dok smo prošle godine takođe videli prilično snažan rast. To je zato što je ekonomska aktivnost ostala jaka jer je obim izvoza nafte ostao stabilan. Videli smo oporavak obima potrošnje, tržišta rada su stabilna i plate rastu", kazao je Kamer.

Prema podacima MMF-a, ruska ekonomija je premašila očekivanja za 2023. godinu. 

Osim toga, kako je dodao, sankcije su dovele do "preuređenja" privrede, ulaganja u nove proizvodne kapacitete i rekordno niske nezaposlenosti.

U nedavno objavljenom izveštaju, MMF je poboljšao prognozu ruskog ekonomskog rasta za 2024. i 2025. godinu, očekujući povećanje BDP-a za 3,2 odsto ove godine i 1,8 posto sledeće godine.

Kako se navodi, u 2024. godini ukupan obim federalnog i regionalnog duga Ruske Federacije biće 20,8 odsto, u poređenju sa 19,7 procenata u 2023. godini.

MMF očekuje da će 2025. taj broj porasti na 21,9 odsto, a u 2029. dostići će 24 posto BDP-a.

image
VV inauguration
banner