Svet

Izborna kampanja ili predsedničke dužnosti: Ko plaća Bajdenova putovanja

Letenje na "marin 1" košta između 16.700 i skoro 20.000 dolara po satu, dok je "Erfors 1" još skuplji: otprilike 200.000 dolara po satu
Izborna kampanja ili predsedničke dužnosti: Ko plaća Bajdenova putovanjawww.globallookpress.com © © White House

Nije jednostavno premestiti vrhovnog komandanta iz tačke A u tačku B, a još je komplikovanije kada je reč o predsedniku koji je u izbornoj trci za drugi mandat, prenosi Asošijejted pres (AP).

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden nedavno je proveo tri dana u Pensilvaniji, ključnoj državi u kampanji 2024, i planira da ove nedelje bude u Virdžiniji i na Floridi. Aktuelni demokratski predsednik bori se za prednost u odnosu na republikanca Donalda Trampa dok ubrzava svoja putovanja po zemlji.

Koliko to košta i ko plaća račune tokom kampanje?

Nije jeftino leteti predsedničkim avionima.

Bela kuća koristi helikoptere "Sikorski" poznate kao "marin 1" kada je predsednik u avionu, kao i prilagođene boing 747 koji su odmah prepoznatljivi kao kultni "Erfors 1". 

Letenje na "marin 1" košta između 16.700 i skoro 20.000 dolara po satu, prema podacima Pentagona za budžetsku 2022. godinu. "Erfors 1" je još skuplji: otprilike 200.000 dolara po satu, navodi agencija.

Ali, te brojke su samo zarez na površini stvarnih troškova. Postoje i vojni teretni avioni koji putuju ispred predsednika kako bi se uverili da su njegove blindirane limuzine na mestu, a da ne pominjemo ogroman bezbednosni aparat koji prati predsednika svuda.

Kada predsednik leti u političke svrhe, njegov izborni štab bi trebalo da plati račune. Ali tokom izborne godine, granica između dužnosti funkcionera i izborne kampanje može biti nejasna.

Na primer, Bajden je u sredu održao zvaničan događaj u Pitsburgu, gde je objavio svoj predlog za veće carine na čelik uvezen iz Kine. Događaj je, međutim, bio ne tako suptilna prilika za predsednika da se druži sa članovima sindikata koji su važni za njegov reizbor, a u svojim opaskama dotakao se i Trampa.

U jednom trenutku Bajden se našalio da je bivši predsednik "trenutno zauzet", što se odnosi na suđenje Trampu koje je nedavno počelo u Njujorku.

Na kancelariji savetnika Bele kuće je da utvrdi koliki je procenat predsednikovih putovanja vezan za kampanju. To određuje koliko bi federalnoj vladi trebalo nadoknaditi za Bajdenovu kampanju.

Ponekad proračuni nisu jasni, na primer kada Bela kuća dodaje zvanični događaj inače političkom putovanju.

Norm Ajzen, advokat za etiku u Beloj kući pod predsednikom Barakom Obamom, rekao je da su i republikanci i demokrate obično strogo poštovali propise.

Bez obzira na sve, poreski obveznici "izvise" za većinu troškova. Izborni štabovi ne plaćaju sve agente tajne službe i ostatak bezbednosnog aparata. U stvari, oni obično pokrivaju samo troškove putnika "Erfors 1" koji lete u jasne političke svrhe.

Bajdenova kampanja i njegov zajednički komitet za prikupljanje sredstava gomilali su novac za putovanja na depozitnom računu koji vodi Demokratski nacionalni komitet. Od januara 2023. do kraja prošlog meseca deponovali su skoro 6,5 miliona dolara.

Deo tog novca ide na opštu logistiku kampanje, kao što su troškovi osoblja. Račun se takođe koristi za nadoknadu troškova saveznoj vladi za službene avione koji se koriste za prevoz predsednika, prve dame, potpredsednice i drugog gospodina kada putuju radi reizbora.

Do sada nije mnogo novca našlo svoj put nazad u američki trezor. Prema najnovijim dostupnim podacima, vraćeno je samo 300.000 dolara.

Sigurno je da će tog novca biti mnogo više kada se Bajdenova izborna kampanja završi. Trampov tim nadoknadio je saveznoj vladi skoro 4,7 miliona dolara za putne troškove tokom izborne trke 2020.

image
VV inauguration
banner