Svet

Svet nikada nije ulagao toliko novca u odbranu kao danas

Tokom 2023, najviše novca za odbranu izdvojile su SAD, a zatim Kina
Svet nikada nije ulagao toliko novca u odbranu kao danas© Elements.envato.com

Nikada do sada svet nije izdvajao toliko novca na odbranu kao danas, pokazuju rezultati istraživanja Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Prema njihovim podacima, svet je u 2023. potrošio u vojne svrhe potrošio 2.443 milijarde dolara i to je najveći iznosi koji je SIPRI ikada registrovao.

Na prvom mestu nalaze se SAD, koje su za odbranu izdvojile 916 milijardi dolara. Na drugom mestu je Kina sa 296 milijarde dolara.

SAD su prošle godine povećale potrošnju za odbranu za 2,3 odsto u poređenju sa 2022, a Kina čak za šest odsto za isti period. Njihovi odbrambeni izdaci kada se saberu čine otprilike polovinu ukupne globalne potrošnje na odbranu tokom 2023.

Osim Vašingtona i Pekinga, na spisku su i Rusija, Indija, Saudijska Arabija, Velika Britanija, Nemačka, Ukrajina, Francuska i Japan. 

Rusija je tokom 2023. povećala potrošnju na odbranu za 24 odsto i za to izdvojila ukupno 109 milijardi dolara. U poređenju sa 2014. godinom, vojni izdaci Rusije porasli su za 57 odsto.

Ukrajina je zauzela osmo mesto po vojnoj potrošnji sa 64,8 milijarde dolara. U poređenju sa 2014, vojna potrošnja Ukrajine porasla je za 1.270 odsto. 

Ipak, najveći porast potrošnje na odbranu na godišnjem nivou primećen je u Kongu. Za godinu dana ova zemlja je izdvojila čak 105 odsto više novca za odbranu nego što je to bio slučaj u 2022.

image