Svet

Moskva i Teheran prkose zapadnim sankcijama: Iran će prihvatiti ruske platne kartice

Rad na pripremi neophodne tehničke infrastrukture je već u toku, iako će za implementaciju sistema biti potrebno vreme
Moskva i Teheran prkose zapadnim sankcijama: Iran će prihvatiti ruske platne kartice© Aleksander Polyakov

Iran bi mogao da počne da prihvata ruske platne kartice "mir" u narednih nekoliko meseci, rekao je trgovinski ataše ambasade Teherana u Moskvi za list "Izvestija".  

Prema rečima Mohsena Rahimija, rad na pripremi neophodne tehničke infrastrukture je već u toku, iako će za implementaciju sistema biti potrebno vreme. On je naglasio da taj potez dolazi dok Rusija i Iran nastavljaju da grade jače ekonomske veze.   

Moskva i Teheran su ojačali odnose suočeni sa zapadnim sankcijama.

"Trgovinski promet između dveju zemalja iznosio je četiri milijarde dolara prošle godine i ima potencijal za dalji rast, posebno u proizvodnji, mašinstvu i transportu", kaže vanredni profesor na Finansijskom univerzitetu u Moskvi Mihail Hačaturjan.   

On smatra da bi testiranje sistema "mir", ruske alternative "viza" i "masterkardu", moglo da počne u Iranu već krajem leta ili početkom jeseni.   

Moskva je pogođena talasom sankcija 2022. godine kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini, uključujući odsecanje mnogih ruskih banaka od SVIFT-a, "viza" i "masterkarda". Kao odgovor, ruska vlada je počela da promoviše domaći sistem "mir" kao pouzdanu alternativu.  

Iranska ekonomija se prilagodila uprkos tome što je decenijama bila pod širokim međunarodnim sankcijama, primetili su stručnjaci, dodajući da bi Rusija mogla da iskoristi iskustvo Teherana u odupiranju spoljnom pritisku.

"Potez za pokretanje 'mira' u Iranu logičan je korak napred u razvoju bilateralne saradnje nakon što se Teheran ove godine pridružio ekonomskoj grupi BRIKS", rekla je Tatjana Monaghan, generalni sekretar Međunarodne privredne komore (ICC).

Prošle godine su dve zemlje na Forumu u Kazanu saopštile da su završile sva preliminarna poravnanja za korišćenje "mir" kartica. 

Odluka da se "mir" koristi u Iranu dobila je na značaju otkako su brojne takozvane "prijateljske" zemlje, uključujući Jermeniju, Kirgistan i Kazahstan, postavile ograničenja na sistem zbog straha da će biti meta sekundarnih sankcija, kažu stručnjaci.

"Mir" kartice se trenutno koriste u Abhaziji, Osetiji i Belorusiji, a mogu se koristiti sa određenim ograničenjima u Jermeniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu, Kubi, Venecueli i Vijetnamu.

image