Svet

SAD žele da sankcionišu izraelski bataljon: Ko su pripadnici Necah Jehude

Poznat i kao 97. bataljon pešadijske brigade Kfir, sačinjen je od ultraortodoksnih Jevreja. Ta jedinica je formirana 1999. godine, kako bi se omogućilo religioznim regrutima da služe u vojsci
SAD žele da sankcionišu izraelski bataljon: Ko su pripadnici Necah JehudeGetty © Lior Mizrahi

Najave da bi SAD mogle da uvedu sankcije protiv izraelskog bataljona Necah Jehuda zbog navodnih kršenja ljudskih prava naišle su na oštre kritike u Tel Avivu, što bi mogao da bude slučaj bez presedana u američko-izraelskim odnosima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je taj predlog nazvao "vrhuncem apsurda i moralnog dna", dok se izraelske trupe bore protiv Hamasa u Gazi. On je obećao da će se protiv te odluke boriti "svim silama".

Njegovi komentari došli su nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je "doneo odluke" o mogućem ograničenju vojne pomoći Izraelu zbog navodnog kršenja ljudskih prava, u skladu sa tzv. Lihijevim zakonima, navodi "Vašington post".

Najmanje 34.151 osoba je poginula u Gazi od početka izraelskih napada na tu enklavu, koji su odgovor na napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, tokom kog je poginulo oko 1.200 ljudi.

Kako je formiran bataljona Necah Jehuda

Bataljon Necah Jehuda, poznat i kao 97. bataljon pešadijske brigade Kfir, sačinjen je od ultraortodoksnih Jevreja.

Ta jedinica je formirana 1999. godine, kako bi se omogućilo religioznim regrutima da služe u vojsci. Njima se izlazi u susret tako što imaju posebno vreme odvojeno za molitvu i učenje, a ograničene su im interakcije sa ženama.

Bataljon uglavnom operiše na Zapadnoj obali, u okolini Ramale i Dženina, ali je od početa aktuelnog rata učestvovao i u borbama u Pojasu Gaze.

Prema pisanju izraelskih medija, ta jedinica se i ranije našla na udaru kritika zbog navodnog kršenja prava Palestinaca. Komandant te jedinice je razrešen 2022. godine nakon smrti sedamdesetosmogodišnjeg Omara Asada, Palestinca sa američkim državljanstvom koji je ubijen na kontrolnom punktu na Zapadnoj obali.

Asad je navodno dobio srčani udar nakon što su ga izraelski tukli i mučili, objavila je izraelska vojska. U IDF-u su dodali da je njegova smrt posledica "moralnog neuspeha i lošeg donošenja odluka" od strane vojnika koji su ga priveli.

Izraelci tvrde da taj bataljon učestvuje u aktuelnim borbama u Gazi, kao i da operišu u skladu sa međunarodnim pravom.

Šta znamo o sankcijama

Američki portal "Aksios" je objavio da je će Blinken uskoro objaviti ukidanje američke pomoći za bataljon Necah Jehuda zbog navodnog kršenja ljudskih prava na Zapadnoj obali.

Sankcije bi najverovatnije bile uvedene u sladu sa tzv. Lihijevim zakonima, koji zabranjuju američkoj vladi da šalje vojnu pomoć jedinicama za koje postoje "kredibilni navodi" da krše ljudska prava.

Reč je o zakonima koji su doneti krajem devedesetih godina i koji su nazvani po svom autoru, nekadašnjem senatoru Patriku Lihiju. SAD definišu mučenje, vansudska ubistva, nestanke i silovanje kao primere "grubih prekršaja", navodi "Vašington post".

Lihijevi zakoni uključuju izuzetke koji dozvoljava da se finansiranje nastavi ako državni sekretar SAD utvrdi da vlada dotične zemlje preduzima efikasne korake da privede odgovorne pripadnike jedinice bezbednosnih snaga pred lice pravde.

Ti zakoni su u prošlosti korišćeni protiv policijskih i vojnih jedinica u zemljama poput Kolumbije, Meksika i Kambodže. Međutim, oni se retko koriste protiv bliskih američkih saveznika, što ilustruje zaoštravanje odnosa između Vašingtona i Tel Aviva tokom šestomesečnog rata u Gazi.

Izrael je i dalje jedan od najvećih primalaca američke vojne pomoći, sa oko 3,8 milijardi dolara godišnje bezbednosne pomoći.

Blinken je u petak nazvao Lihijeve zakone nazvao "veoma važnim".

image
VV inauguration
banner