Svet

Istraga UN: Izrael nije dokazao navodne veze osoblja UNRVA s Hamasom

Reagujući na izveštaj, portparol izraelskog MIP-a Oren Marmorštajn izjavio je da je više od 2.135 radnika UNRVA u Hamasu ili Islamskom džihadu u Palestini
Istraga UN: Izrael nije dokazao navodne veze osoblja UNRVA s Hamasom© Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari, File

Nezavisna istražna komisija koju su imenovale Ujedinjene nacije objavila je izveštaj u kom navodi da "Izrael tek treba da pruži dokaze" za svoju tvrdnju da su brojni članovi osoblja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) u Gazi pripadnici Hamasa, te pokreta Islamski džihad u Palestini, odnosno umešani u prošlogodišnji napad Hamasa na Izrael.

"Izrael je javno objavio tvrdnje da su mnogi zaposleni u UNRVA članovi terorističkih organizacija. Međutim, Izrael tek treba da pruži potkrepljujuće dokaze o tome", piše u izveštaju, prenosi "Aksios".

Takođe, navodi se da je UNRVA delila svoje liste osoblja, koje su uključivale imena i funkcije, sa izraelskom vladom od 2011. kako bi Tel Aviv mogao da upozori tu agenciju na bilo šta što bi potencijalno diskvalifikovalo članove osoblja da dobiju diplomatski imunitet.

Dalje, izraelska vlada nije obavestila UNRVA ni o kakvoj zabrinutosti u vezi s bilo kojim zaposlenim sa spiskova od 2011, dok je tamošnje ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da spiskovi nisu imali identifikacione brojeve osoblja, što ih je ometalo u proceni podataka. To su potkrepili činjenicom da je u martu 2024. UNRVA dala spisak sa identifikacionim brojevima osoblja.

Reagujući na izveštaj, portparol izraelskog MIP-a, Oren Marmorštajn izjavio je da je više od 2.135 radnika UNRVA u Hamasu ili Islamskom džihadu u Palestini, dok je navodno petina školskih administratora UNRVA u Hamasu.

"Hamas se toliko duboko infiltrirao u UNRVA da više nije moguće utvrditi gde se UNRVA završava, a gde počinje Hamas", rekao je on, dodajući da izveštaj "zanemaruje ozbiljnost problema i nudi kozmetička rešenja".

Uz to Izrael poziva zemlje donatore da se uzdrže od transfera novca svojih poreskih obveznika UNRVA u Gazi i da prebace svoja sredstva drugim humanitarnim organizacijama koje posluju na ratom zahvaćenoj teritoriji.

Sve je počelo navodima Izraela da je 12 zaposlenih u UNRVA bilo uključeno u napad Hamasa 7. oktobra 2023. Optužbe su uticale na to da više od deset zemalja, uključujući SAD, obustave finansiranje ove agencije UN.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pokrenuo je internu istragu o navodnoj umešanosti osoblja UNRVA u napad 7. oktobra, ali i nezavisnu istragu koja se fokusirala na šira pitanja o efektu, upravljanju i neutralnosti UNRVA u Gazi. Istragu, koja je objavila gorepomenuti izveštaj, predvodi bivša francuska ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona.

image
VV inauguration
banner